Станилия Стаменова: Да се удавя? По-голям е шансът да умра от глад

Федерацията даде „зелена светлина” на кануистката

Националката ще може по-рано да се картотекира в новия си клуб

Да се удавя? По-голям е шансът да умра от глад – така Станилия Стаменова отговори на загрижеността на федерацията по кану-каяк да не допуска състезател в лодка без треньор или поне  придружител по време на тренировки. А изискването е провокирано от мерки за сигурност в ледените води.

Световната и трикратна еврошампионка влезе в конфликт с централата, тъй като е със спряно финансиране от федерацията. От няколко месеца тя е без треньор, прекрати договора си с „Тракия” (Пд)  и все още не е подписала с нов клуб. А това автоматично не й позволява да парафира контракта си със Спортното министерство и да получи средства за олимпийска подготовка.

Въпреки това Стаменова обяви, че не е спирала да се подготвя. Тренира временно в друг пловдивски клуб, който й е предоставил фитнес зала и очаква средата на февруари, когато е трансферният прозорец. „На канала в Пловдив водата най-рано замръзва и освен да се карат кънки на лед, друг спорт не може да се практикува”, продължи тя.

И допълни, че зад гърба си има екип, който й е изготвил цялостна програма.

„Имам кондиционен треньор, рехабилитатор, диетолог... – уточни Станилия. – За първи път от години имам изготвен календар за месеци напред и не е нужно да мисля как и кога ще тренирам, както бе досега, на парче.”

Тя обаче не разкри имената на хората, които й помагат в подготовката. Но усилията давали резултат. „На селекцията през месец ноември дадох лични постижения на 1000 и 2000 метра при твърдения, че не съм тренирала, тоест все още развивам формата си и има какво да покажа”, каза тя.

А на въпрос: Защо за 10 години е сменила 9 треньора, което е и разковничето на проблема й с федерацията всеки сезон, Станилия отвърна: Финансовата рамка, която централата предлага. А именно: треньорите взимат по 700 лева без осиуровките.

Тя обаче не търси и подадената й ръка от Деян Бонев, технически директор във федерацията.Четвъртият от олимпиадата „Сеул 88” й предлага да я подготвя безмъзмездно. Но според шампионката той не бил лицензиран треньор.

Стаменова вече си е избрала клуб и треньор, с който да работи с нея. А именно Ева Пашева от русенския „Георги Демирев”. Сагата е на път да се разреши, след като управителният съвет на федерацията промени наредбата си и даде шанс на шампионката, да се картотекира по-рано за новия си клуб. Корекцията касае всички национални състезатели на олимпийска подготовка в годината на игрите.

И макар че ще има нов треньор до дни, Станилия настоява да се подготвя децентрализирано със световните сили в кануто в чужбина. Всъщност Пашева няма да може да я придружава, тъй като има ангажименти като треньор в спортното училище.

Въпреки че пълноценната й подготовка бе разпокъсана, шампионката смята, че има шансове да се пребори за квота. На оставащите две квалификации само първите лодки взимат визи за Токио 2020.

„Вярвам, че всичко добро предстои и се надявам да имам една добра година”, заяви Станилия.


Министърът се срещна със Станилия и Бухалов

Спортният министър Красен Кралев се  срещна със кануиската Станилия Стаменова, с която обсъдиха казуса между нея и Българската федерация по кану-каяк. Министърът пое ангажимент, че ще направи всичко възможно националката да продължи по най-добрия начин подготовката си за олимпийските игри в Токио и да получи предвидените за нея средства.

По време на срещата бе обсъдено състоянието на базата на русенския клуб по кану-каяк "Георги Демирев" – Русе, който ще получи средства от министерството за закупуването на нови канута.

По-късно Красен Кралев се срещна и с председателя на БФ по кану-каяк Николай Бухалов, с който обсъдиха ситуацията и разногласията със Станилия Стаменова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт