Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Станишев: ЕК ще прави оценка на пакета „Мобилност“ и това е възможност за България

ЕК ще прави оценка на мобилния пакет и това е възможност. Това каза президентът на ПЕС и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

По повод пакета „Мобилност“ Станишев обърна внимание, че по този въпрос в България политически различия нямаме. „В миналия парламент всички български евродепутати работихме заедно срещу някои разпоредби от този пакет. Не можем да кажем, че всичко там е зле. Има чисто протекционистки текстове, например това, че камионите трябва да се връщат задължително празни в България на четири седмици“, допълни още Станишев. „Сега ЕК обяви, че ще прави нова оценка на това. Това е възможност да отстоим. Част от тези разпоредби са чисто лобистки и протекционистки спрямо България и с това не трябва да се примиряваме“, допълни още Станишев.

„Европейките избори бяха голям тест както в България, така и в целия ЕС. Искам да ви припомня, че ако върнем лентата една година назад прогнозите бяха стряскащи. Имаше прогнози за това, че социалистите ще бъдат трето или четвърто по големина семейство, че ще имаме общо в целия ЕС около стотина евродепутати. Преодоляхме тези прогнози с много работа и с един много радикален манифест за промяна. В момента в ЕП без позицията на социалистите много трудно могат да се вземат решения. В Ек за съжаление не се преборихме за председател на комисията, но съветът тръгна срещу демократичния принцип“, каза още Станишев. „Имаше официални кандидати, те водеха състезанието и всички партии уверяваха, че един от двамата ще бъде. Нашият кандидат имаше много повече шансове в ЕП да получи подкрепа, но Съветът реши другояче и сега една от темите, която повдигаме е да има много по-ясни правила и гаранции, че гласът на хората ще бъде чут, а не че просто министър-председателите ще се съберат зад затворени врати, ще решават нещо против очакванията и волята на гражданите“, допълни още президентът на ПЕС.

Според него в ЕС няма голяма коалиция, както е имало по-рано. „В момента всяко политическо семейство води своя политика. Ние загубихме битката за най-важния пост, успяхме да устоим 9 комисари с много силни лични качества и с много важни портфейли. Ще започна от икономическата, социалната, външните, вътрешните работи и новата зелена сделка, която е много важна. Това е стратегически проект на ЕС, но има много подводни камъни“, допълни още Сергей Станишев. Според него като страна много добре трябва да се готвим, да намерим нашето място и да го отстоим. „Ние спечелихме битките за политики. За първи път от 16 години председателят на ЕК пое много ясни конкретни ангажименти за европейския социален стълб, който ние отстоявахме да се превърне в план за действие“, допълни още Станишев. Според него това е успех, но социалистите няма безкритично да подкрепят комисията, а ще изискат работната й програма като правителство на ЕС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.