„Стара хартия за нова книга“ за деца в София и Пловдив

Началото на “Стара хартия за нова книга” бе поставено на 15 септември 2013 г.

Десето издание на еко инициативата, насърчаваща четенето

Срещу 5 кг. хартия за рециклиране малчуганите ще получат издание по избор

В Пловдив датата е 17 септември, в София - 18 септември

Десетото юбилейно издание на националната инициатива “Стара хартия за нова книга” предстои в София и Пловдив. Кампанията, под надслов “Почисти и прочети”, цели да насърчава грижата към природата и любовта към четенето.

Регламентът на екоинициативата гласи, че всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на инициативата.

За всички деца, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране, е подготвена изненада - специалното издание на каузата “Пазители на планетата”. Книгата е пълна с факти, активности и съвети за опазване на околната среда - от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги.

Кампанията вече стартира в Русе, а в Пловдив ще гостува на 17 септември от 10.00 до 13.00 часа на пл. “Стефан Стамболов”.
В София “Стара хартия за нова книга” ще се състои на 18 септември от 10.00 до 19.00 ч. на бул. “Витоша” 37 пред Книжен център “Гринуич”. Традиционно софийското издание се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Организатори са “ЕКОПАК България” и Книжен център “Гринуич”.

Началото на каузата “Стара хартия за нова книга” бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите и партньорите им се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

За девет години в инициативата са се включили близо 55 828 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 296,9 тона хартия и са получили 65 770 книжки. Така всички заедно сме спасили от изсичане 3860 дървета.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура