Старите заблуди и новото дясно

„Дясното“ обединение - „Демократична България“. Снимка: Пламен Стоименов

Говоренето за реформи – клише без съдържание

Лицемерието срещу глупостта

БСП и богаташкият й елит нямат лице и не са убедителни по темите за ниските доходи и пенсии, нарастващото неравенство, неплащаните заплати, социалната несигурност и т. н. И не могат да скрият зависимостите си, когато се застъпват за интересите на близките им бизнес кръгове и мегапроекти като АЕЦ "Белене".

Докато лявото ерозира заради скверното си лицемерие, т. н. автентично дясно е компрометирано от идейната си обърканост и да го кажем направо – глупост. То постоянно се злепоставя, подкрепяйки деструктивните либертариански реформи на БСП и ДПС. От „дясната“ Синя коалиция например, със сталинистки фанатизъм претендираха че данъчно-осигурителния модел въведен от „левия“ Станишев е толкова съвършен, че негови атрибути трябва да залегнат в Конституцията. Плоският данък още стои на знамето на СДС, както и на други политически отломки с десни претенции. Те, от своя страна, узакониха офшорния тип капиталови дружества (ООД) без капитал. Така увеличиха и без това широките възможности за измами, данъчни злоупотреби, фалшиво кредитиране, изкуствени фалити и т. н.

Говоренето за реформи на „десните“ отдавна е клише без съдържание, лишено от познания в различните сфери и съответно от конкретика. Те не предлагат модели за спиране ерозията на човешкия капитал, а и явно не познават темата. Нямат визия за инвестиции в публичната среда. Не могат да формулират справедливо разпределение на тежестта на държавните разходи и затова настояват единствено за тяхното съкращаване. Очевидно не разбират и затова не обсъждат съвременните регулативни системи за капитала, банките, конкуренцията, интелектуалната собственост, както и ред други теми типични за европейския десен дебат.

„Автентично дясно“... безочие! Всеобщата логорея на тема „подкрепа на малкия и средния бизнес“ е може би най-досадното политическо лицемерие. У нас и малки, и средни, и големи бизнесмени купуват за сметка на фирмите си какво ли не - от тоалетна хартия до автомобили и апартаменти, които използват в личния си бит.

(От „Гласове“ със съкращения)

Коментари

Задължително поле