Старите самолети стават атракция за туристите

Снимка: Архив

Община Бургас ще прави авиомузей на открито. Амортизираните стари самолети, които в момента се намират до летището ще са експонатите в него. Идеята е авиомузеят да се превърне в атракция както за местните жители, така и за туристите.

Вече е придобита собствеността върху старите самолети, които юридически се водеха към Летище Пловдив. Работи се по възстановяване на добрия външен и вътрешен вид на летателните апарати, изгражда се нова алейна мрежа за подобряване на достъпността, съобщават от кметството.

Авиомузеят включва големи и малки граждански и военни самолети. Той е замислен с възможност за обогатяване и усъвършенстване във времето. На посетителя ще се осигурява непосредствен контакт с пилотската кабина, пултове за управление, салона в пътническите модели. За всички експонати се предвижда поставянето на информационни табели, описващи тяхната характеристика и история.

Идеята на Община Бургас за интериора е той да включва артикули, свързани с авиацията (костюми, значки, снимки, картички, макети на самолети и др.), UV стая и пилотска кабина с виртуални очила. Така посетителите ще могат да влязат в ролята на авиатори и да "летят" със самолета. За всички помещения е предвидено интерактивно светлинно и звуково оформление. Ще бъдат поставени говорители, издаващи звуци, близки до тези на самолета в полет, също така дикторски глас за историята на апарата. Ще се постави и проектор, прожектиращ видео от полети на подобен самолет. Ще се обособи зона, където посетителите на музея могат да си закупят сувенири.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл