Старите самолети стават атракция за туристите

Община Бургас ще прави авиомузей на открито. Амортизираните стари самолети, които в момента се намират до летището ще са експонатите в него. Идеята е авиомузеят да се превърне в атракция както за местните жители, така и за туристите.

Вече е придобита собствеността върху старите самолети, които юридически се водеха към Летище Пловдив. Работи се по възстановяване на добрия външен и вътрешен вид на летателните апарати, изгражда се нова алейна мрежа за подобряване на достъпността, съобщават от кметството.

Авиомузеят включва големи и малки граждански и военни самолети. Той е замислен с възможност за обогатяване и усъвършенстване във времето. На посетителя ще се осигурява непосредствен контакт с пилотската кабина, пултове за управление, салона в пътническите модели. За всички експонати се предвижда поставянето на информационни табели, описващи тяхната характеристика и история.

Идеята на Община Бургас за интериора е той да включва артикули, свързани с авиацията (костюми, значки, снимки, картички, макети на самолети и др.), UV стая и пилотска кабина с виртуални очила. Така посетителите ще могат да влязат в ролята на авиатори и да „летят“ със самолета. За всички помещения е предвидено интерактивно светлинно и звуково оформление. Ще бъдат поставени говорители, издаващи звуци, близки до тези на самолета в полет, също така дикторски глас за историята на апарата. Ще се постави и проектор, прожектиращ видео от полети на подобен самолет. Ще се обособи зона, където посетителите на музея могат да си закупят сувенири.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Тези „експонати“ които са изложени към настоящият момент са за само и единствено за скрап! Те са прекалено амортезирани от времето и изтърбушени отвътре и не е останало нищо за гледане. Предизвикват само лоша гледка и носталгия за ония времена. За справка вижте други такива музеи по Европа. Няма да очудите никой освен Себеси!?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.