Стари казарми се превърнаха в Старчески дом

Новият Старчески дом в Шумен е готов, в момента върви обзавеждане на 38-те стаи. Неизползваемата база на бившето Строително поделение беше преустроена с 1,5 млн. лв., отпуснати от Министерски съвет. Идеята за преместването на възрастните хора от шуменския старчески дом е на близо половин век.

"Коледа трябва да посрещнем тук", каза във вторник пред журналисти директорът на Дома Милена Събева. На инспекция дойде кметът Любомир Христов със заместниците си по социални грижи д-р Светлана Маркова и по строителство инж. Боян Тодоров.

Грижата за възрастните, които сега обитават стари сгради, вече ще бъде на много по-добро битово ниво. Към всяка стая ще има помещение - дрешник, също и баня с тоалетна. Възрастните хора ще разчитат на асансьори. Между трите блока, в които са разположени стаите, има топли връзки. Изградени са помещения за обслужващия персонал, зали за арт терапия, трудотерапия, физиотерапия, библиотека, клуб по занимания.

Блоковете са ремонтирани по всички правила за енергоефективност. В целия комплекс е изградена централна климатизация на базата на газови термопомпи - все още рядко използвана технология в страната. Термопомпите работят на газ и целогодишната икономия ще бъде около 40 000 лв., каза Пламен Петров от фирмата-изпълнител.

При режим охлаждане отпадната топлина ще се използва за битова гореща вода, а от това икономията ще е 20 000 лв. годишно.

Запазва се капацитетът на Дома от 110 души, макар че интересът е голям и в момента за постъпване чакат 25 души.

Коментари

Задължително поле