Стартира ремонтът на 13 километра общински пътища в Павликени

Инвестицията е за 6 898 541 лева

Още 13 километра общински пътища ще бъдат ремонтирани в Община Павликени. Първа копка на мащабния проект за рехабилитация направиха кметът инж.Емануил Манолов, заместник областния управител Ивета Кабакчиева, директорът на ОД на ДФ „Земеделие“ Тодор Тодоров и Иван Мандалов, представител на фирмата-изпълнител на строителните работи.

Проект „Реконструкция и рехабилитация на общинска пътна мрежа в община Павликени“ има за цел да подобри пътната инфраструктура на два общински пътя на територията на община Павликени. Като резултат от предвидените дейности ще се реконструира и рехабилитира общинска пътна инфраструктура с обща дължина 13 км и ще се подобри достъпът до населените места в района.

Средствата за реализиране на проекта възлизат на 6 898 541 лв.и са предоставени като безвъзмездна финансова помощ от Програмата за развитие на селските райони.

В проекта са включени два общински пътя за реконструкция и рехабилитация: Павликени – Дъскот – Паскалевец – до границата с община Велико Търново и Сухиндол - Павликени – Върбовка. Сред заложените дейности за изпълнение са: изграждане на банкетите с каменни фракции, изграждане на окопни водостоци при връзките към земеделските пътища, премахване на храстовата и дървесната растителност, която е разположена в непосредствена близост до пътното платно и пречи на свободното преминаване на превозните средства. В района на пътното платно върху големи насипи ще се изградят предпазни стоманени огради. Предвижда се цялостно преасфалтиране на платното за движение, хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. Предвижда се изграждане на тръбна мрежа за широколентов интернет.

В участъка от единия път, който е в регулацията на село Върбовка, ще бъдат направени нови бетонови бордюри и нови тротоари.

„През миналия мандат ние вече успешно завършихме пълна реконструкция на над 33% от цялата общинска пътна мрежа. При завършването на настоящия проект ще се доближим до 50% напълно обновени четвъртокласни общински пътища. Много малко са общините в Северна България, които могат да се похвалят с такива темпове на възстановяване на пътища“, каза в словото си кметът инж.Емануил Манолов. Той призова всички жители на селата Върбовка, Димча, Дъскот, Паскалевец, на град Павликени, както и гражданите, на които ще се наложи да преминат по участъците в ремонт, да проявят търпение по време на строителството.

„За мен е удоволствие да виждам как малките общини ежедневно полагат усилия да придобият европейски облик и да осигурят по-добри условия за живот на своите жители. Вярвам, че досегашната реализация на европейските проекти в община Павликени утвърждава в хората убеждението, че това е правилният път за повишаване качеството на живот в региона“, обърна се чрез поздравителен адрес изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ - Разплащателна агенция Живко Живков.

Към присъстващите се обърна и областният директор на фонда Тодор Тодоров. „През изминалия програмен период с най-много усвоени средства в региона беше община Павликени. Тя отново е на първо място и през настоящия програмен период. Поздравявам кмета и администрацията, че запазиха и надграждат административния си капацитет“, каза Тодоров.

С осъществяването на проекта значително ще се подобрят условията на живот в района чрез реконструкция на предвидените пътища и достъп до по-модерна и безопасна транспортна инфраструктура. Ще се постигне по-добра свързаност и комуникативност между населените места. Подобряване на общинската инфраструктурата е един от основните фактори за привличане на инвестиции, задържане на младите хора, усъвършенстване на бизнессредата и развитие на туризма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони