Стар мотор се превърна в забележителна скулптура

Уникална творба Side Story на художника Андрей Лекарски в Албена

Световноизвестният български художник Андрей Лекарски превърна стар военен мотор в нова впечатляваща скулптура “Side Story” във ваканционно селище Албена. Тя е нестандартна трансформация на возилото - модел BMW R75, което е с интересна история.

Моторът е произведен в Германия през 1943-44 година и е бил на въоръжение в българската армия. След края на войната става собственост на селянин от област Кюстендил. Поради страхотната му проходимост -блокаж на диференциала, къси скорости, грайферни гуми, новият собственик решава да го използва като малък трактор, за да оре земята си. За тази цел той прави няколко трансформации по него и за повече мощност оригиналният двигател от 750 кубика е заменен с четирицилиндров двигател от VW Кубелваген Тип 82 (1100 см2). За по – добра проходимост запълва коша с камъни и на края закача плуга за мотора.

Новата скулптура, която предизвиква небивал интерес от страна на туристите, се намира до мексиканския ресторант Текс Мекс срещу хотел “Добруджа” в елитния комплекс.

Други скулптури на Андрей Лекарски могат да бъдат видени във фоайето на хотел “Фламинго Гранд.”

Наричан още “Рицарят на въображението”, художникът има повече от 100 изложби записани в портфолиото си, а негови скулптурни творби могат да бъдат видяни във Версай, в парка на културния център “Пре Монтре” в Понт-а-Мусон, припомнят от пресцентъра на Албена.

Само на 13 години Андрей Лекарски заминава да учи изобразително изкуство в престижното училище “Суриков” в Москва, следват художествената академия в София и Парижката академия за изящни изкуства. Във френската столица завършва и училище по кинорежисура и остава в Париж, където живее и до днес със семейството си.

През 1978 г. Музеят на модерното изкуство в Париж откупува картината му “Катя в страната на чудесата”.

През 1993 година площадът на френския град Нанси за първи път се превръща в галерия. Андрей Лекарски излага двадесетина свои работи. Особено впечатляваща е една от тях – гигантска подвижна ръка. Всяка вечер някой предизвикателно изправял средния й пръст срещу прозорците на кметството, а на сутринта общинарите го свивали. Това обаче не попречило българинът да получи орден и да бъде обявен за почетен гражданин на Нанси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл