Стачка на шофьори на камиони блокира Бразилия

Бразилия остава почти изцяло парализирана за девети пореден ден заради стачката на шофьорите на камиони въпреки обещанието на президента Мишел Темер, че протестът е към края си, предаде Франс прес. В неделя Темер отстъпи под натиска на протестиращите и намали цените на дизела.

Стачката на превозвачите остави хиляди училища затворени, много полети бяха отменени, а рафтовете в магазините останаха празни, отбелязва Асошиейтед прес. Темер каза, че е напълно убеден, че "днес-утре" кризата ще приключи. Въпреки убедеността на държавния глава обаче доста шофьори остават твърдо на позициите си, а някои дори се радикализират, като призовават правителството да подаде оставка.

Стачката на шофьорите започна миналия понеделник, след като държавната петролна компания Петробраз (Petrobras) обяви, че повишава цените на дизеловото гориво. Превозвачите са гневни заради вдигане на цената на дизела от 3,36 реала за литър през януари до 3,6 реала преди стачката. На 26 май цената достигна 3,8 реала.

Над 550 пътни блокади на превозвачи бяха издигнати в 24 от 27 щата на страната, уточни федералната пътна полиция. Акциите на Петробраз поевтиняха с 14% вчера, след като Мишел Темер обяви в неделя намаление с 0,46 реала в цената на литър дизел за период от 60 дни.

След като изминат 60-те дни цените ще се определят на месечна основа, а не на всекидневна. Това бе и една от причините, заради които избухна стачката, наред с повишението на цените, което бе в пряка връзка с цената на петрола.

Пътната такса също ще бъде намалена и ще се прилага минимална тежест на товарите - още две ключови искания на шофьорите.

Коментари

Задължително поле