Стачка спира междуградските автобуси

На автобусите утре ще бъдат поставени протестни плакати.

От утре превозвачите протестират символично, а от 13 януари - ефективно

Искат нов контролен орган

Автобусните превозвачи започват протестни действия от утре. Ако исканията ни не бъдат чути, от 13 януари започваме ефективни стачни действия и ще спрем междуградски линии, заяви председателят на Управителния съвет на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Превозвачите ще излязат и на шествие с автобусите.

Всички автобусни фирми, без общинските, в около 35 населени места, ще поставят на превозните средства протестни плакати, обясни Милтенова.

От бранша настояват за криминализиране на нелегалните превози, изключването на автобусите по редовни линии от обхвата на тол системата и компенсации за превоза на хората, ползващи намаление.

Превозвачите са недоволни и от предложената методика за системата бонус-малус в застраховката “Гражданска отговорност”. Частните автобусни превозвачи искат да имат и достъп до европейско финансиране, тъй като до момента има забрана да бъдат бенефициенти по програми на ЕС.

По изчисления на конфедерацията нерегламентираните превози носят годишни загуби от над 300 милиона лева на държавата и са довели до фалита на 1500 транспортни фирми.

“Имахме среща в началото на година с премиера и там бяха поети конкретни ангажименти, но към днешна дата нищо от тях не е свършено. Единствено Законът за автомобилните превози е на финалната права по съгласуване и до седмица би трябвало да бъде приет от Министерски съвет”, каза Милтенова.

Според председателя на националния съюз на автобусните превозвачи Ивайло Константинов първата стъпка в правилната посока от страна на правителството може да се направи със Закона за автомобилните превози, който да регламентира платените пътувания.

По думите му трябва да се създаде нов контролен орган, който да установява наличието на нерегламентиран превоз. Той би трябвало да има част от правомощията на “Пътна полиция”, данъчните и Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Коментари

Задължително поле