Стената на Тръмп се отдалечава

Предвидени са едва $1,37 млрд. от исканите от президента $5,7 млрд.

Ще се строят сaмo 88 км от обещаните 3200 км

Републиканци и демократи в конгреса на САЩ постигнаха принципно споразумение за гарантирането на сигурността по границата с Мексико, за да избегнат ново блокиране на федералното правителство, съобщи Би Би Си.

Сделката предвижда много малка част от средствата, които президентът Доналд Тръмп искаше, за да построи обещаната по време на предизборната му кампания стена и дори не съдържа текст, който изрично да споменава бетонно или друг вид съоръжение. Споразумението трябва да получи формалното одобрение от Камарата на представителите в Конгреса, преди да бъде подписано от президента. Това трябва да се случи най-късно до петък, когато изтича частичното финансиране на някои федерални служби и агенции, с което в началото на месеца Тръмп сложи край на 35-дневния блокаж на администрацията.

Би Би Си цитира източници запознати с преговорите между демократи и републиканци, според които в него са предвидени едва $1,37 млрд. от търсените от президента $5,7 млрд. за стената. Сумата ще бъде насочена към надграждането и удължаването на съществуващо съоръжение в долината на река Рио Гранде в Тексас или едва 88 км стена от обещаните от Тръмп над 3 200 км.

Сделката предвижда също така намаляване на местата в центровете за принудително задържане на нелегални имигранти от 49 000 на 40 000.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка