Стефан Чайков: Насажда се мнение за пътната гилдия, че се е сдружила и краде от асфалта

Стефан Чайков

Да се говори на ангро за целия строителен сектор, е неприемливо

От МРРБ се опитват да ни злепоставят умишлено

"За да се докаже количеството и качеството на положения асфалт, на всеки 2000 квадрата от пътната настилка, трябва да правите по три ядки, или 30 проби на километър трябва да се направят, за да се види колко е дебелината на асфалта. Асфалтът не е сирене, което да отрежеш точно до сантиметър. Проби не се правят по дължината на коловоза, а напречно, за да се види как се е изместил асфалтът и какво е състоянието на пътя в двете страни".

Това коментира Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара "Пътища", по БНР. И посочи, че за проверка не се приема една ядка и има техническа спецификация, одобрена от АПИ.

"Отношението към бранша не е етично. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството се опитва да ни злепоставят умишлено. В момента се насажда в обществото мнението, че цялата пътна гилдия се е сдружила, за да краде от асфалта. В тази група трябва да добавим и Европейската комисия... Има недостатъци, никой не е безгрешен. Пътните строители сме олицетворение на това, което представлява цялата държава. Но да се говори на ангро за целия строителен сектор, е неприемливо. Най-вероятно с Камарата на строителите ще излезем с писмена позиция по този въпрос".

Той подчерта причини пътищата в Европа, включително в съседните балкански страни, да са в пъти по-добри от нашите:

"В тези страни поддържането е на друго ниво, а ремонтите, особено на магистралите, се правят на седмата-осмата година. Най-натоварените магистрали в Германия се ремонтират на всеки шест години, плюс текущото поддържане, което е на светлинни години от нашето... Секторът у нас не е дофинансиран в продължение на 15 години". 

По думите му авансовите плащания са нормална търговска практика извън България. И даде пример с обекти в САЩ, при които авансите достигат до 80%. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции