Стефка Костадинова: Вече 32 години България стои най-отгоре

„Вече 32 години България и едно момиче от Пловдив стои най-отгоре“ – заяви не без гордост Стефка Костадинова на 70-годишния юбилей на спортното училище в родния си град, което е завършила.

Световната рекордьорка в скока на височина визира постижението си от 209 см – световен рекорд от шампионата на планетата Рим-87. И пожела на школото догодина да има поне двама олимпийски шампиони на игрите Токио 2020.

Костадинова бе най-аплодираната от гостите на тържеството в палата №7 на Международния панаир. И благодари на всички, които са спомогнали пловдивското спортно училището да се превърне в световна марка за шампиони.

През годините неговите възпитаници са отвоювали за България от олимпийски игри 8 златни, 13 сребърни и 16 бронзови медала. От световни първенства отличията са общо 134, а от европейски – 95.

„От вас светът научи за малък Пловдив и чу българския химн! - продължи председателят на БОК. - Аз също тръгнах от тук и никога не съм го забравяла по пътя нагоре.“

Костадинова благодари на първия си треньор Добри Иванов, който също бе в залата, както и на вече покойния втори наставник Еньо Петров, при когото става майстор на спорта. А в тандем с Николай Петров пък е обявена за заслужил майстор.

Освен нея на тържеството бяха и куп звезди на родния спорт - Николай Бухалов, Мария Петрова, Ани Узунова, Нонка Матова, Каспар Симеонов...

На снимката: Стефка Костадинова с Николай Бухалов

Коментари

Задължително поле