Стивън Хокинг обвини британското правителство за кризата в Националната здравна служба

Стивън Хокинг

Физикът Стивън Хокинг обвини британското правителство, че предизвиква криза в Националната здравна служба (НЗС) и каза, че тя не трябва да се превръща в насочена към извличане на печалба система в американски стил, предаде Ройтерс.

"Грижите, които получавам, откакто бях диагностициран с болест на двигателния неврон като студент през 1962 г., ми позволяват да живея живота си както искам и да допринасям за значителния напредък в нашето разбиране за вселената", написа Хокинг в британския в. "Гардиън". Мнозина британци се гордеят с НЗС, която им дава възможност да ползват безплатни грижи от началото до края на живота си. През последните години обаче системата е подложена на огромен финансов натиск заради ограничения бюджет, застаряващото население и по-скъпото и сложно лечение.

Хокинг, който е поддръжник на опозиционната британска Лейбъристка партия, каза, че НЗС е "крайъгълен камък на нашето общество", но е в криза, породена от политически решения.

Според британския учен НЗС е изправена пред конфликт между интересите на многонационалните корпорации, движени от желание за печалба, и обществената съпротива срещу растящата приватизация.

"В САЩ, където доминират в здравната система, тези корпорации правят огромни печалби, здравеопазването не е всеобщо и е много по-скъпо за резултатите, които получават пациентите, отколкото във Великобритания", заяви Хокинг.

"Виждаме, че съотношението на силите във Великобритания е в полза на частните здравни компании, а посоката на промяната е към осигурителна система в американски стил", написа физикът.

Той обвини британския здравен министър Джереми Хънт, че подбира научни доказателства за оправдаване на политиката. "За един учен подбирането на доказателства е неприемливо. Когато официалните данни злоупотребяват с научните доводи и цитират някои изследвания, но премълчават други, за да оправдаят политиката, която те искат да осъществят по други причини, това подкопава научната култура", заяви Хокинг.

Коментари

Задължително поле