Стигаме Луната, Юпитер и Марс през 2024 г.

Планирани са шест космически мисии

Отново хора на естествения ни спътник

Няколко вълнуващи космически мисии - от Южния полюс на Луната до покрит с лед океански свят, са планирани за изстрелване през 2024 г., съобщиха Асошиейтед прес и електронното издание "Конвърсейшън".

НАСА ще изстреля "Европа Клипър", която ще изследва една от най-големите луни на Юпитер - Европа. Тя е по-малка от естествения спътник на Земята, а повърхността й е изградена от лед. Под ледената си обвивка Европа вероятно крие солен океан, който според учените съдържа над два пъти повече вода, отколкото всички океани на планетата ни, взети заедно.

С мисията "Артемис", наречена на сестрата близначка на Аполон в гръцката митология, НАСА планира да се върне на Луната. САЩ ще изпратят хора на естествения спътник на Земята за първи път от 1972 г. , включително първата жена и първия цветнокож.

VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover - Роувър за изследване на полярните райони и летливите съединения) е робот с размерите на количка за голф, който НАСА ще използва за изследване на Южния полюс на Луната в края на 2024 г.
Първоначално планирана за изстрелване през 2023 г., НАСА отложи мисията, за да завърши повече тестове на системата на спускаемия апарат.

Подобно на VIPER, мисията Lunar Trailblazer ще търси вода на Луната.

Но докато VIPER ще кацне на повърхността й и ще изследва в детайли определен район близо до Южния полюс, Lunar Trailblazer ще обикаля около естествения спътник на Земята, като ще измерва температурата на повърхността и ще картографира разположението на водните молекули по цялата Луна.

Докато спътникът ни има много посетители - големи и малки, роботизирани и с екипаж, планирани за 2024 г., то луните на Марс - Фобос и Деймос, също скоро също ще имат гости.

Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА)  има роботизирана мисия, планирана за изстрелване около септември 2024 г. Основната научна цел на мисията е да определи произхода на естествените спътници на Марс.

"Хера" е мисия на Европейската космическа агенция за завръщане в астероидната система Дидимос-Диморфос, която мисията ДАРТ на НАСА посети през 2022 г.

Началото на "Хера" ще бъде дадено през октомври 2024 г., като в края на 2026 г. ще се насочи към Дидимос и Диморфос, за да изследва физическите свойства на астероидите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука