На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Стига безумия с армията Велизар Шаламанов&КО предлагат нова визия и чужди войски у нас

Тези дни бившият служебен военен министър на Плевнелиев и още по-бивш зам.-военен министър на Иван Костов – Велизар Шаламанов, шашна всички с предложение за нова визия на армията, за нов преглед на силите, трансформация на войските и предложение България да приеме за постоянна дислокация войски на НАТО. Шаламанов или Шами, както нежно го наричат приятелите, изложи вижданията си пред парламентарната комисия по отбрана. Пред депутатите той обясни, че новият творчески продукт е дело на екип от 10-15 души, нарече ги експерти. Без да ги посочи поименно, което не е случайно. Ако идеите на Шаламанов & Ко бяха лансирани на форум от рода на безкрайните конференции, симпозиуми и кръгли маси, които обикновено оправдават едни пари, да махнеш пренебрежително с ръка. Но изречени пред депутати, задължително трябва да им се направи смислова дисекция. Оставям настрана факта, че с визията Шаламанова депутатите се запознаха на самото изнесено заседание във В.Търново. А не предварително, както е по правилник. Който не вярва – да прочете стенограмата от сбирката.

Та ето какво предлага поредната визия на Шами: да се извърши нов преглед и нова трансформация на въоръжените сили. За да не обременявам читателя с военна терминология какво означава това, ще го кажа простичко, за да е разбираемо: всичко да се обърне пак с краката нагоре. В изложението си Шами я нарича „голяма трансформационна промяна“. „Най-революционна“ идея в тезата на Ш&КО е България да вземе решение да приеме за постоянна дислокация на наша територия войски на пакта – една многонационална авиобаза, една многонационална механизирана бригада, една многонационална бригада „Специални сили“, една многонационална военноморска база, няколко многонационални пункта за управление и наблюдение, примерно за ранно предупреждение за активности в Черно море, за въздушното пространство и противоракетната отбрана и т. н., драги читатели. Нищо че Алиансът не ги иска, важно е да го подсетим. Важно е да тичаме пред вятъра, за да ни забележат.

Този ищах на незнайните експерти е малко по-сложен. Такъв казус може да се реши от Военния комитет на НАТО. Тъй като става дума за следните съображения – дали има необходимост от военна гледна точка: тактическа, оперативна и стратегическа на наша територия да се дислоцират многонационални формирования. Изникват и други въпроси: кой и как ще осигурява логистиката на чуждите войски, на чии плещи ще падне финансовата им издръжка, имаме ли необходимата инфраструктура, за да приемем чуждите войници и техника, които вероятно ще са няколко хиляди? Питанките са десетки. А преди да го реши висшето военно командване на пакта, трябва да има политическо съгласие и одобрение това да се случи. Защото НАТО най-вече е политико-военен съюз, а не обратното, както си мислят някои. Представете си, че в тези многонационални формирования, които иска да приемем Шаламанов, има турски батальон, да речем. Нали се сещате каква ще е политическата реакция у нас. Тогава гарантирано Обединените патриоти ще скочат от управляващата коалиция. Нататък е ясно. Да не забравяме и, че Шаламанов не е самотник в предложението да приемем чужди войски. Преди него пък Соломон Паси искаше да имаме бази на пакта с ядрено оръжие.

Но новата трансформация сега се предлага с гарнитура – да извършим първо нея, а чак след това да пристъпим към превъоръжаване, за да може оръжията и техниката ни да са съвместими с тези на чуждите войски, които ще са у нас. Тоест- трай коньо за зелена трева. Но най – интересното е, че тази визия се разглежда в дискусиите на втора точка на заседанието на комисията за перспективите за развитието на отбраната и армията, като стълб на държавността. Нали разбрахте присъствието на чужди войски у нас да се възприема като стълб на държавността ни. И още – че превъоръжаването ще възроди българската нация. За пръв чувам, че средства, предназначени да убиват, могат да възродят даден народ. Явно не съм учил на правилното място.

„Промяната е най-постоянното нещо в нашия живот“ – цитат на Шаламанов от стенограмата. За кой пореден път армията да се промея и трансформира, г-н Шаламанов? Тя се умори от подобни постоянни простотии и безумия. Системата на отбраната е единствената структура у нас, която след 10 ноември се реформира и трансформира според новите изисквания. Единствената – няма друга. И ножът вече е опрял до кокала. Няма накъде повече да се трансформира. Защото останахме без армия. При 5600 незаети места, при 15% обявен дамски състав, за който най-секретните данни са колко от тях са в майчинство, при стара руска техника и въоръжение, за които вече няма резервни части, затова стои в хангарите, при хронично недофинансиране на отбраната. Да-а-а, това е днешното лице на армията ни. То е сбор от всичките минуси, наслагвани през годините. Следствие е и на онзи син вятър, който помете отбраната в зората на демокрацията. Синият вятър на промяната, който и днес няма спиране. Когато беше майор, Шаламанов носеше отговорност за личната си фуражка. Но в един прекрасен ден, когато се уволни от армията и след броени дни осъмна като зам.военен министър във втората зора на синьото управление, вече носи и политическа отговорност за днешния хал на великия български войник.

 

Бяло като за умряло

Идеолог и организатор на списването на първата „Бяла книга за отбраната“ бе именно Велизар Шаламанов в битността му на зам.-военен министър на Иван Костов. В книгата се предлагаше тотална реформа на войските, чийто акцент бяха съкращения на личен състав и техника. Тогава един вестник написа по този повод коментар под заглавие „Бяло като за умряло“. Аню Ангелов, като военен министър в първия кабинет на ГЕРБ, продължи традицията и написа втора Бяла книга. И в нея се предлагаше съкращаване на личен състав- близо 3000 души.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Бяло като за умряло и бяло като бебешки пеленки и памперси-гащички.

 2. В момента НАТО е боклук. Манджа с грозде. Бака с помия. Араби и негри нападат Европа, а НАТО нищо не прави. Най- вероятно е да има война на България срещу арабите- Турция или Албания. И тогава ще видим, кои страни са срещу тях, за да се включим в някой съюз.

 3. ВОЙНА СРЕЩУ АРАБИТЕ – ТУРЦИЯ ИЛИ АЛБАНИЯ ? НЕ СТАВА, ТЕ СА НИ ПРИЯТЕЛИ И ЕДНОВЕРЦИ. ВИЖ, АКО СТАВА ДУМА ДА РАЗСИПЕМ СЪРБИЯ – ОДМА, Т.Е. ВЕДНАГА. А ВЪПРОСНИЯ ТИТАН НА МИСЪЛТА ШАМИ, ЗАЕДНО С РОСКО ПЛЕВНЯТА ДА ЗАСТАНАТ НАЙ ОТПРЕД НА ФРОНТА СРЕЩУ РУСИЯ И ДА ПОВЕДАТ СМЕЛО НАПРЕД ОСНОВНО РЕОРГАНИЗИРАНАТА НИ АРМИЙКА. – СБОРЕН ПУНКТ – СТАДИОН ВАСИЛ ЛЕВСКИ. ЕХ, МАЛКО ЩЕ Е ГОЛЯМ ЦА ЦЯЛАТА НИ АРМИЯ , АМА ВАЖНОТО Е ШАМИ И РОСКО ДА СА НАЙ ОТПРЕД.

 4. всички видяхме, че кохортата подлоги на поръчковия дисиидент на безродника луканов – плевнелиев, са слабоумни безродни подлоги и туркофили – както и всички слабоумни фенове на ценностите му.

 5. „Дайте на РОБА свободата и той ще ви намрази, и пак ще търси ново робство и господари, където да превива гръб и да скланя глава !“
  Born mother-monger…

 6. Безродници и келемета се залагат и подменят държава, а тоя народ все го няма или е зает със собствените си грижи. Грижите и работата няма да свършат до като живее човек, но без достойнството и държавата си никой. И днешния ден го доказва, че всички облажили се от властта безчинстват и мачкат останалото население. С подобни идеи за вкарване на чужди войски няма да стане по мирно времето, а ще прочистват населението,защото наш войник не би стрелял срещу майка си и баща си. Та за това са нужни чужди киборги маймуняци и за това нямаме войска.

  1. Те ЗАТОВА СЪКРАЩАВАХА БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА–ЗА ДА ВКАРАТ ЧУЖДА !!

 7. Поредният позитанско-решетников бълвоч ни се предлага тук от автора. НАТО не е чужда армия, нещастни червено-чугунени кратуни. Това е съюзът, който ще ни опази от „братушките“, които като пиявици са се залепили за нас и смучат ли смучат. Много си е хубав планът на Шами, но има една слаба част-никой от НАТО няма да пожелае да дойде да ни пази.Като го чета пишещия тук кретен и коментарите под него ме е срам, че съм българин. Няма по-проста паплач от нашата.

  1. пий си хапчетата шизи слабоумно безродно….

 8. Ма той направо открил топлата вода .. Човекът явно е внедрен от вън и изпълнява директиви на чужди сили. Търси теле под вола, белким мине номера.

  Тук овце няма , взимай си предложенията барабар с ония които те карат да предлагаш глупостите и се разкарай веднага чуждо внедрено подлого !

  1. Нямало овце. Пич, кой гласува за „магарето“ на боко и поръчков дисидент на безродника луканов росен плевнелиев?

   1. Пич или копеле е човек на който не му е ясен бащата ! Затова не използувай този израз при мен !

 9. Първо, на този стенвестникарски аФтор да се обясни, че техниката дори не е руска, а съветска. Второ, стратегическите документи за изграждане на Въоръжените сили са нобходими, независимо как се наричат, книги, стратегии, програми, планове.
  Съвсем различно нещо е комсомолският ентусиазъм на делегата на последния 13 Конгрес на БКП-то, който се прави на експерт с една кохорта недоучили и недослужили „военни експерти“. България и така е в НАТО (защитена по чл. 5 колкото всички останали държави-членки) и затова няма потребност от повишаване на полит-слугинажа на тези безродници. Съвсем друг е въпросът за задълженията по чл.3, според които държавата трябва да изгради достатъчно собствена войска за отбрана на територията и защита на населението. Така, че тези бъртвежи за повишено чуждо присъствие на територията не се вписват и в никакви договори.
  Например, инфраструктурата на Прибалтийските странни се оказа непригодна за количеството войски, които нахлуха там и се налага да се преразгледат. Освен това, кой луд днес в Европа ще плаща на армия за да отбранява територията на друга държава? Затова спокойно, тези талигарскаи мъници ще полаят, ще полаят, пък като отмине талигата пак ще подвият опашка и ще си ближат …..сладоледа.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.