Стилян Гроздев - Желязното момче

Стилян Гроздев е едно от новите лица на българските щанги. Само преди дни талантът от Русе покори за трети път европейския връх, но сега го направи при мъжете на първенството в Москва. Зад гърба си младият национал има още титли от континентални първенства при кадетите и юношите. Успехът в руската столица е особено ценен, защото му дава сериозна заявка за олимпийските игри в Токио през лятото.

Тази титла е спечелена с много лишения, тренировки, сваляне на килограми, но си заслужава - казва европейският шампион Стилян Гроздев. - България винаги е била на голямата сцена на вдигането на тежести и ще бъде.

В руската столица българинът ликува при 61-килограмовите като събра в двубоя 296 кг, изпреварвайки с 4 кг втория Шота Мишвелидзе (Грузия).

Възраждането на родните щанги е безспорно. В Москва националите спечелиха 3 титли, като и трите са на щангисти от русенската школа (злато взимат още Ангел Русев и Надежда Мей-Нгуен).

“Нашият клуб е най-сплотеният в България - категоричен е талантът. - Имаме невероятно разбирателство помежду си и един друг се мотивираме. Като гледаш как единият напредва, и ти гледаш да вървиш нагоре.”
Щангите са единственият спорт, с който Стилян се е захващал и не смята да го сменя с друг. Запалва се покрай по-големия си брат Кристиян. “В началото се почва с тояжка и така лека-полека с лостчето - спомня си момчето за първите години. - Но бях много малък и не можех да започна, защото има възрастови групи. Трябваше да изчакам една година, започнах на 11, а на 14 години вече тренирах професионално.”

На първите две състезания Стилян остава далеч от медалистите. Но това вместо да го откаже, го мотивира. Оттогава няма загуба в България в своята категория. А първият си успех на голямо първенство постига на европейското до 20 г., като печели сребро в Литва. Година по-късно, през 2016-а, на два пъти стъпва на европейския връх, първо при 17-годишните, а после и при 20-годишните.

“Невероятно е чувството да чуеш химна в своя чест - казва шампионът. - Тогава виждаш, че всички усилия не са били напразни.”

Талантът е особено щастлив от факта, че неговият идол в спорта олимпийският шампион Иван Иванов е и старши треньор на националния ни отбор.

“Много му се възхищавам и е голяма мотивация за мен - откровен е Стилян. - Всеки път ми казва, че със спорт, мога да пробия в живота. Той е от малкото хора, който е спазвал невероятен режим. И е свалял 10 кг преди състезание. Показвал ми е плановете си за тренировки, бил е перфектен състезател. Старая се и аз да съм като него. Много ценни съвети ми е давал. Но най-важните са дисциплина и упоритост. И да си гоня целите докрай.”

Както за Стилян, така и за другите спортисти с теглови категории, най-трудният момент е свалянето на килограми. Но в името на мечтите, стиска зъби и съчетава глада със сауни.

Голяма мотивация на “желязното момче” дават и неговите лични треньори Кръстина и Радослав Атанасови. “Винаги ми казват, че мога повече, та дори и да стигна до олимпийския медал”, разкрива русенецът.

А докато е в залата понякога помага на по-малките състезатели и изпитва удоволствие да работи с тях, макар че не винаги го слушат.

Засега обаче Гроздев не мисли за треньорска работа, оставил е и училището за след олимпийските игри. “Постоянно съм по лагери или на тренировки - казва той. - И без значение дали е сутрешна или следобедна, на всяко тренировка гледам да дам поне един килограм отгоре в сравнение с вчерашната. А навремето как са издържали по три тренировки? Нямам представа.”

Най-много шампионът е вдигал 143 и 170 кг в различните движения, но и в други категории.

И признава, че любимото му движение е изхвърлянето. “Там ми върви повече, колкото и да сложа на щангата, все мога да си я вдигна”, споделя с усмивка Гроздев.

Признава също, че допинг аферите, от които пострада родният спорт, през последните години не са му повлияли. “Хората отстрани говорят доста глупости - неща, които съвсем не са верни - категоричен е Стилян. - Това ме мотивира да им докажа, че нещата, които говорят, не са така. И го правя - на всяко състезание още по-добро класиране, още по-големи гири. Ние им показваме, че можем, пък те отстрани нека си говорят.”
И уточнява, че никога не е взимал стимуланти. “Истината, за да успееш в нашия спорт е, в многото работа”, категоричен е шампионът.

Стилян е от състезателите, които не правят никакви ритуали за късмет преди да стъпят на подиума. Талантът признава, че излезе ли, всичко забравя, концентриран е на максимум. А в главата единствената му мисъл е как да се справи с въпросните килограми.

“Това, което мога да вдигна, ще ми стигне за олимпийски медал - разкрива той. - А в най-смелите ми очаквания, защо не и за нещо повече...”

 

Понякога прекалява с ината

Упорит е и много работлив. Но и голям инат, понякога прекалява, което може да му изиграе лоша шега във всяка една сфера. Преди време беше на приливи и отливи, сега е доста по-постоянен в резултатите си и много добре се подготвя за олимпиадата. Голяма промяна има в него. На първото европейско, например, вдигна щангата и я пусна - не му зачетоха опита, несполучлива техника, което му коства и 6-то място. Сега вече има 3 европейски титли зад гърба си. А иначе в залата винаги е усмихнат.

Иван Иванов, старши треньор и олимпийски шампион

 

Ще го правя шампион

Стилян е от онези спортисти, които с каквото и да се захване, има заложби да успее. Вече 11 години сме заедно. А когато баща му искаше да го вземе в Германия му казах: “Чакай, къде ще го взимаш, аз ще го правя шампион!” Момчето е много е упорито и трудолюбиво, но има и инат, който му е малко в повече. И от време на време му пречи. А от това, което показва в последно време смятам, че има всички шансове да се пребори за олимпийски медал.

Радослав Атанасов, личен треньор 

 

Упорит е и си гони целите

Много е упорит и си преследва целите. Преди време не бяхме толкова близки, но сега вече всички в клуба имаме приятелски отношения. Атмосферата е много добра и вероятно и затова постигаме тези резултати. Успехите на някого мотивират останалите да вървят нагоре. А Стилян е от онези, които не само имат таланта, но и характера да постигне мечтите си.

Ангел Русев, съотборник и европейски шампион

Едва не заминава за Германия

Цялото семейство на Стилян живее в Германия. Той има сестра и още двама братя, като най-малкият играе футбол. През 2013-а родителите му искат да ги последва и момчето е готово да зареже щангите. Но виждайки неговия талант личният му треньор Радослав Атанасов се възпротивява и родителите му склоняват да го оставят. А наставникът става и негов настойник. Момчето няколко месеца живее в дома на треньора, но иска да е самостоятелно и излиза на квартира. И до днес Стилян е далеч от семейството си - те са зад граница, а той в Русе, в преследване на олимпийската си мечта.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт