Стоичков един от 15-те най-добри трансфери на „Барса“

Въпреки че отдавна не играе, Христо Стоичков продължава да получава признания. Един от най-авторитетните футболни портали Goal.com извади 15-те най-умни трансфера в историята на „Барселона“.

През 1990 година каталунците купиха Стоичков от ЦСКА за 4 милиона долара. Според сайта сумата се равнява на сегашни 1,5 милиона евро. Подобно приравняване на валути има и при другите сделки, тъй като еврото не е съществувало като валута при тяхното осъществяване.

С идването си на „Камп Ноу“ най-великият български футболист донесе четири поредни титли и първата в историята на клуба купа на европейските шампиони.

Стоичков имаше основна заслуга за успехите на дриймтима на Йохан Кройф – пише Goal.com. – Българинът вкара над 100 гола за „Барселона“.“

Ето и останалите супертрансфери на каталунците също са от екстра класа. Подобно на авторите на класацията ние също няма да ги нареждаме времево или според трансферната сума

Йохан Кройф („Аякс“) - 2 млн. евро, (1973 г.)

Истината е, че Летящият холандец повлия повече на „Барса“ в последния половин век от всеки друг футболист и треньор. Когато каталунците го купиха от „Аякс“, това бе най-скъпият трансфер в историята. Първоначално „Барса“ е искал Герд Мюлер, но „Байерн“ не са го пуснали. С Кройф на терена отборът спечели първата си титла от 14 години. Благодарение на холандеца „Барса“ създаде цяла плеяда звезди и треньори.

Луиш Фиго („Спортинг“) - 3,5 млн. Евро (1995 г.)

Мнозина фенове на „Барса“ мразят неистово Фиго заради трансфера му в „Реал“ през 2000 година. Но португалецът изкара пет фантастични сезона при каталунците, в които вкара 45 гола в 249 мача. През 2000 година Фиго спечели „Златната топка“, след като в първата половина игра за „Барса“, а във втората за „Реал“.

Роналд Куман (ПСВ „Айндховен“) - 5 млн. Евро (1989 г.)

Куман е записал завинаги със златни букви името си в историята на „Барса“. С неговия гол срещу „Сампдория“ отборът за първи път спечели КЕШ през 1992 година. В „Барселона“ защитникът изкара шест сезона, изигра 264 мача, вкара 88 гола и вдигна 10 трофея.

Лашло Кубала (без отбор) – свободен (1951 г.)

Статуята на Кубала гордо стои пред „Камп Ноу“. Неговата популярност накара „Барселона“ да построи стадиона, защото на стария не можело повече да се съберат феновете, които искат да видят гениалния унгарец. Кубала избяга от комунистическия режим в родината си и първо бе искан от „Реал“. Заради наказание унгарецът трябваше да чака една година за дебюта си в „Барса“.

Самуел Етоо („Майорка“) - 24 млн. Евро (2004 г.)

Камерунецът първо подписа с „Реал“ като юноша, но винаги беше далече от „Сантяго Бернабеу“. Три дни продължиха преговорите между „Барселона“, „Реал“ и „Майорка“ за купуването на Ето’о. В последствие нападателят вкара 130 гола за каталунците в 199 мача. Включително и при победните финали на Шампионската лига срещу „Арсенал“ (2:1 през 2006-а) и „Манчестър Юнайтед“ (2:0 през 2009-а).

Луис Енрике („Реал“) - свободен (1996 г.)

Луис Енрике игра в „Реал“ от 1991 до 1996 година, след като преди това бе в „Спортинг“ (Хихон). За „кралете“ халфът вкара едва 18 гола. След това избяга в „Барселона“, за да стане легенда. Луис Енрике има 109 гола в 300 мача за каталунците. След това имаше и тригодишен успешен период като треньор, в който направи шампионски требъл.

Мигели („Бетис“) - 72 000 евро (1973 г.)

Барса“ купи защитника на „Кадис“, който остана 15 години на „Камп Ноу“. Прякорът му беше Тарзан, много преди да се появи Карлес Пуйол. Дълго време Мигели бе рекордьор по мачове, преди да го задминат модерните герои Шави, Андрес Иниеста и Пуйол.

Неймар („Сантос“) - 57 млн. Евро (2013 г.)

Бъдещето на Неймар в „Барса“ е несигурно, но и да напусне, бразилецът вече е оставил своя отпечатък. Клубът плати 57 милиона евро, които по-късно нараснаха на 86 заради добавки. В това число не са включени парите, укрити от данъчните. Неймар вече има повече от 100 гола за „Барса“ и осем трофея.

Жерар Пике („Манчестър Юнайтед“) - 5 млн. Евро (2008 г.)

Юноша на Барселона, който израсна до световна звезда при сър Алекс Фъргюсън на „Олд Трафорд“. Пике дойде за 5 милиона евро, след като стана европейски шампион с „Манчестър Юнайтед“. Твърдеше се, че заедно с Пуйол са най-добрата двойка централни защитници. Само на 25 години Пике има 25 трофея с Барселона, стана световен и европейски шампион с Испания.

Ривалдо („Депортиво“) - 24 млн. Евро (1997 г.)

Бразилецът нареди пет страхотни сезона и до днес е изключително популярен на „Камп Ноу“. Има над 100 гола за Барселона, повечето от тях са шедьоври. Заради скандал с треньора Луис ван Гаал бе принуден да напусне.

Ронадиньо (ПСЖ) - 30 млн. Евро (2003 г.)

Идването на Роналдиньо промени съдбата на „Барселона“. Бразилецът бе предпочетен в последния момент пред Дейвид Бекъм, който беше спазарен с „Манчестър Юнайтед“. Роналдиньо помогна на „Барса“ да спечели първата титла в ерата на Шампионската лига през 2006-а. Геният му обаче бе съпътстван от плейбойски стил на живот, заради който си тръгна от Каталуния.

Луис Суарес („Ливърпул“) - 81 млн. Евро (2014 г.)

Най-скъпият трансфер в историята на „Барселона“ – поне официално. В първите си месеци уругваецът нямаше право да играе заради наказание от ФИФА от Мондиал 2014. С Меси и Неймар той формира най-звездното нападателно трио в света. В 147 мача е вкарал 121 гола.

Луис Суарес („Депортиво“) - 3300 евро (1954 г.)

Другият Луис Суарес на Барселона е и носител на „Златната топка“. Той е и единственият испанец с този приз. Галисиецът дойде само за 3300 евро от Ла Коруня. Спечели шест пъти титлата в Испания и след това бе продаден на „Интер“ за рекордните тогава 160 000 евро (пресметнати в днешната валута). Суарес не успя да донесе европейската титла на „Барса“, след като загуби финала от „Бенфика“ през 1961 година.

Дани Алвеш („Севиля“) - 35 млн. Евро (2008 г.)

С каталунците бразилският защитник направи два пъти требъл в периода 2008- 2016 година. Разбираше се фантастично с Лионел Меси и стана неизменна част от великия състав на Пеп Гуардиола. Алвеш изигра 391 мача за „Барса“ и спечели 23 трофея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят