Стоичков на „Златната топка“

ВАРШАВА – Христо Стоичков ще е един от ВИП-гостите на церемонията по връчването на „Златната топка“ в понеделник в Париж. Поканата към Камата е от две места – „Барселона“ и организатора „Франс Футбол“. Каталунският колос държи всички свои кавалери на „Златната топка“ да присъстват, защото един от фаворитите за тазгодишния трофей е Лионел Меси. Ако спечели, аржентинецът ще е първият в историята, взел шест пъти най-ценния индивидуален приз. „Франс Футбол“ настоява за присъствието на Стоичков, защото измина точно четвърт век, откакто най-големият български футболист бе коронясан за №1 на годината. Другите фаворити за „Златната топка“ сега са Кристиано Роналдо и Върджил ван Дайк.

Български деца разчувстваха Стоичков в културния институт към посолството. Камата представи своята биография „Историята“ и пред родните фенове в Полша. Най-продаваната книга у нас за 2019-а, написана съвместно с Владимир Памуков и издадена от „Софтпрес“, вече гостува в четири държави – Англия, САЩ и Канада. Българчетата в Полша подариха на Стоичков фотоалбум с рядко срещани негови снимки. А малката Рая му подари картичка, но имаше условие – да напише послание до идола си. „С много обич на бате Ицо“, изпълни задачата Рая.

„Върнахте ме към спомени от преди три десетилетия – обърна се Стоичков към препълнената зала. – През 1989 година гостувахме с ЦСКА на „Рух“ в КЕШ и ги отстранихме без проблеми. Жалко, че сега ситуацията е различна в класите на българските и полските отбори. Много се радвам, че виждам толкова малки деца и ми пожелавам да прочетат моята „История“. Още в началото се обръщам към всички да следват мечтата си. Аз моята я гоних и я постигнах. Искрено вярвам, че някое от тези прекрасни деца един ден ще бъде най-добър в своята област.“

Изненадващо много полски фенове също дойдоха в българския културен институт, за да се срещнат със Стоичков. От фенклуба на местния „Ягелония“ му подариха фланелка с неговото име. Припомниха му, че с националния отбор на България е играл на техния стадион преди 32 години.

Стоичков гостува и на нашия посланик Емил Ялнъзов. И получи копие от „Златната топка“.

В сряда вечер „Историята“ за първи път направи промоция и на чужд език. Местно издателство взе правата и издаде книгата на полски в тираж от 8000 броя. В отговор на прекрасното гостоприемство Стоичков даде над 10 персонални интервюта за различни медии и отделно пресконференция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ