На 24 април 2019 да почерпят

Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Столична община иска да увеличи броя на контейнерите за разделно събиране на опаковки

Увеличаване на броя и обхвата на съдовете за разделно събиране на опаковки от домакинствата (пластмаса, стъкло, хартия и метал), е целта, която Столична община залага в предложението си за нови минимални изисквания за сключване на договори с организации за оползотворяване на отпадъци от опаковки (ООООп). Предложението предстои да бъде разгледано от членовете на Столичния общински съвет, като след одобрението му, покана за участие в новата процедура ще получат всички ООООп, които притежават разрешение по Закона за управление на отпадъците. Инициирането на нова процедура за сключване на договори между Столична община и ООООп, се налага, поради изтичане на 5-годишната законова давност на сега съществуващите договори за 22 района на СО през м. декември 2018 г., съобщават от общината.

Разширяването на съществуващата система за разделно събиране на отпадъци от опаковки от домакинствата, е резултат, както на добре функциониращата общинска система за разделно събиране на отпадъци, така и на по-високите цели за подготовка за повторна употреба и рециклиране на битови отпадъци, заложени в пакета мерки „Кръгова икономика“ на ЕС. Според националното законодателство, в срок до 1 януари 2018 г. общините трябва да постигнат най-малко 41% от общото тегло на отпадъците за подготовка за повторна употреба и рециклиране. През 2016 г. Столична община достига степен на рециклиране от 51%.

В новата процедура, сред критериите за оценка се включват допълнителен обем на съдовете за домакинствата, разчети за обхващане на административни сгради и други обекти, както и разчети за осигуряване на съдове и чували за заведенията за обществено хранене и търговските обекти.

За пръв път в предложението си до СОС, Столична община предстои да въведе и система за разделно събиране на ненужни облекла и други текстилни материали. Като партньори на общината за организиране на тази системата ще бъдат поканени лица, притежаващи разрешение или регистрационен документ, издаден по реда на Закона за управление на отпадъците и/или комплексно разрешително, издадено по реда на глава седма, раздел II от Закона за опазване на околната среда, при условия, ред и минимални изисквания за сключване на договори, приети с решение на Столичен общински съвет.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.