Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Догодина отваряме кризисен център за деца, работещ на принципа на жилища от защитен тип (СНИМКИ)

Снимки: Пламен Стоименов

В началото на 2019 г. ще отворим кризисен център за деца, работещ на принципа на жилища от защитен тип. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференция „Трафик на хора и киберпрестъпления: връзки, противодействие и превенция“.

„Днес е Европейският ден за борба с трафика на хора. Жертвите на тези престъпления могат да бъдат от всякаква възраст и пол. В световния доклад на ООН се казва, че сексуалната експлоатация е най-често идентифицираната форма на трафик на хора – 79%, следвана от принудителен труд -18%“, заяви Фандъкова.

По думите ѝ всяка форма на насилие или тормоз не може да бъде пренебрегвана или игнорирана. „Затова трябва да имаме изработени механизми за противодействие и адекватна помощ на жертвите. През 2017 г. на територията на София отворихме Кризисен център за деца и приют за хора, жертва на трафик. За тази година подкрепа са получили 17 души за тази година, от които 7 деца. Столична община разполага и с кризисен център за деца, пострадали от насилие. Неговият капацитет е 22 места“, обясни Фандъкова. Тя посочи, че Кризисният център за деца осигурява и институционална закрила на децата, пострадали от различни форми на насилие в семейството или извън него.

„Заедно с Националната комисия за борба с трафик на хора в началото на 2019 г. ще отворим кризисен център за деца, работещ на принципа на жилища от защитен тип. В него ще могат да получат закрила на деца жертви на трафик, като капацитетът му ще е 10 места. Проектът ще бъде изпълнен с държавно финансиране в сграда предоставена от МО. Столична община ще администрира услугата. Нашите усилия са насочени към формирането на реални политики", каза още Йорданка Фандъкова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България