Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Загубите в системата са над 60%

До 2025 г. са осигурени 800 млн. лв. за водния сектор в най-големия град

2 млрд. лв. трябват за канализация в София

Над 2 млрд. лв. са нужни за пълното изграждане на канализационната мрежа на София. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на Осмата национална водна конференция, организирана от Камарата на строителите в България (КСБ) и Българската асоциация по водите (БАВ). Близо 800 млн. лв. са осигурени за водния сектор на столицата, включително и за отчуждителни процедури на трасетата до 2025 г., обясни Фандъкова. 400 млн. лв. от тях са максималните предвидени за общината по ОП “Околна среда”. В програмата има голям ресурс, но той е и крайно недостатъчен за общините, затова се състезаваме за всеки лев, допълни Фандъкова. Тя припомни, че водните проекти се осъществяват след тежки и бавни процедури. Въпреки това от 2009 г. досега в София са изградени над 200 км ВиК мрежа, а инвестициите в сектора за последните 10 години са над 500 млн. лв., заяви кметът.

Общо над 11 млрд. лв. са нужни за осигуряване на качествена питейна вода в цялата страна. Това стана ясно от думите на инж. Иван Иванов, председател на БАВ. В момента средните загуби в системата в страната са над 60%, а в развитите държави този процент е максимум 20. Съседните на нас страни също имат върху какво да работят, въпреки че при комшиите загубите се движат в порядъка на 40-45%, каза Иванов.

За да се гарантира, че ремонтите и изграждането на водопроводната мрежа у нас ще е с нужното качество от водната асоциация предлагат въвеждането на знак за качество на използваните от компаниите материали. Това ще е своеобразна гаранция, че няма да се налага подмяна само няколко месеца след приключване на ремонтите, обясни Иванов. И предложи материалите да се тестват постоянно, включително и на самите строителни обекти.

През 2019 г. се очаква да стартират големите водни обекти, заяви председателят на КСБ инж. Илиян Терзиев. Той бе категоричен, че браншът има капацитет да ги изпълни стига да има плановост и нещата да не се случват в последния момент със срокове “за утре”. Терзиев заяви, че стандартизацията на тръжните документи, направена със съвместни усилия на КСБ и управляващия орган на ОПОС, ще направи процедурите за тези поръчки по-прозрачни. И, че стандартизация по същия начин трябва да има във всички останали сектори.

 

Правят 800 км водопроводи

1,5 млрд. лв. влагат в 14 области

1,5 млрд. лв. са нужни за осъществяване на водните проекти в 14-те области, които имат избран единен воден оператор. Това стана ясно от презентацията на директора на дирекция “Водоснабдяване и канализация” в строителното министерство Иванка Виденова. Близо 1 млрд. лв. за осъществяването им могат да дойдат по линия на европейското финансиране, а част от останалите средства ще са от националния бюджет. За осъществяването на проектите водните дружества ще трябва да приготвят 197 млн. лв. за съфинансиране. С парите ще бъдат изградени над 800 километра нови водопроводи и реконструирани 400 км стари. Ще бъде построена нова станция за питейна вода, реконструирани 146 броя пречиствателни станции и други.

Коментари

Задължително поле