Столичният общински съвет става по-достъпен за гражданите

Снимка: Таня Дачева

Борис Бонев ще може да стане зам.-председател на СОС

ГЕРБ представи предложенията си за нов правилник

Софиянци ще виждат кой общински съветник как гласува

Столичният общински съвет става по-достъпен за гражданите, а общински съветници без партия или полоитическа група също ще могат да стават негови зам.-председстели. Тези промени предлага ГЕРБ да се въведат чрез новия правилник на СОС, който в момента се подготвя от работна група. "В нашата предизборна кампания анонсирахме, че сме готови да отговорим към повишения обществен интерес към работата на СОС. Още на първата сесия беше създадена работна група, която да изработи новия правилник, по който ще работи СОС през следващите 4 години. Ще подмина намеците, които четох в медиите от страна на опозицията, че това се прави под техен натиск. По време на кампанията гражданите ни показаха, че искат лесен достъп до предложенията и решенията и отговаряме именно на тези очаквания", обяви председателят на СОС Елен Герджиков от ГЕРБ.

Днес ГЕРБ ще подаде предложенията си към работната група за промени в правилника, обяви Силвия Христова, която оглавява работната група. Едното от тях е, че общински съветник, който не е член на политическа група, ще може да бъде избиран за зам.-председател на Столичния общински съвет. Така за такъв пост ще може да бъде избран независимият общински съветник Борис Бонев, от “Спаси София”, който бе и кандидат-кмет на столицата.

Според друго предложение, гражданите вече ще могат да присъстват на сесия на СОС, но при определен ред. Това ще става, когато гражданин отправя въпрос, представляващ обществен ред и предложения за включване на точки в дневния ред на СОС, те ще се разпределят от председателя на ресорните комисии. Ако точката бъде включена в дневния ред на сесията на СОС, то гражданинът, който я е предложил, ще може да присъства и ще има право да се изкаже. Освен това, общинските съветници вече ще могат да отправят питания не само към столичния кмет, но и към районните кметове.

Другите предложения на предвиждат на сайта на СОС да се публикуват всички доклади с проектите им за решения, да се излъчват онлайн и заседанията на комисиите, като за тях ще има и архив, да се публикуват протоколите и поименното гласуване на всеки доклад от всяка комисия, както и на сайта на СОС да се публикува поименното гласуване на всеки доклад.

Коментари

Задължително поле