Столтенберг изрази подкрепата на НАТО за териториалната цялост на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е разговарял по телефона тази сутрин с украинския президент Петро Порошенко по повод развитието на събитията след вчерашния инцидент в Азовско море между украински и руски кораби, съобщиха от Алианса.

Столтебнерг е изразил пълната подкрепа на Пакта за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, в това число и за правата на страната според международното право в нейните териториални води.

По молба на Порошенко, Столтенберг се е съгласил да свика извънредна среща на комитета НАТО-Украйна на ниво посланици в Брюксел, на която да се обсъди ситуацията.

Европейският съюз и НАТО призоваха Киев и Москва да бъдат максимално сдържани и да намалят напрежението в Азовско море.

Турция вече заяви, че е притеснена от съобщенията, че срещу украински кораби е било стреляно край бреговете на анексирания от Русия Кримски полуостров. В изявление на външното министерство в Анкара се посочва, че корабоплаването в района не трябва да бъде възпрепятствано. "Като страна, граничеща с Черно море, ние подчертаваме, че преминаването през протока не трябва да се блокира", заявяват от Анкара. Турция призовава също да се избягват стъпки, които могат да застрашат стабилността и мира в региона.

Полша обвини Русия, че с агресивните си действия срещу украинските бойни кораби нарушава международните норми.

Коментари

Задължително поле