Столтенберг: Отношенията между европейските страни членки на НАТО и САЩ са „солидни като камък“

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отношенията между европейските страни членки и САЩ са „солидни като камък“, предаде Ройтерс.

Преди среща на външните министри на Алианса в Брюксел, в която участва и държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсон, Столтенберг заяви, че министрите ще обсъдят „справедливото споделяне на задълженията за запазване на силните трансатлантически връзки“ и „засилването на усилията на НАТО в стабилността и борбата срещу тероризма“.

Рекс Тилерсон заяви по време на срещата, че страната му спазва поетите споразумения и ще направи така, че Алиансът да има възможност да се защитава, включително и от руската агресия.

Държавният секретар също така призова съюзниците да изпълнят целта разходите за отбрана да достигнат до 2% от тяхното БВП и призова всяка страна или да направи така, или да представи план как да изпълни ангажиментите си до срещата на високо равнище на НАТО през май.

„Целта ни е да се разберем на срещата на високо равнище на НАТО през май до края на годината всички съюзници или да изпълнят своите ангажименти или да развият планове, които ясно да покажат, че въпросните ангажименти ще бъдат изпълнени“, заяви Тилерсон.

Коментари

Задължително поле