Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с партулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

400 лв. осигурителен доход за фермерите Пчеларите се обявиха против вдигането на прага до 560 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 ноември 2018

Волен Сидеров: Нямам амбиция за постове в изпълнителната власт

Москва пусна кадри от полет на новия Су-57 над Сирия (ВИДЕО)

Влак дерайлира край Симитли, ранен е машинистът

Борисов води бизнесмени в Мароко Премиерът получи покана от крал Мохамед VI през септември

Софийският районен съд е потвърдил наложената от Сметната палата глоба от 1000 лв. за Лозан Панов

Стопанската академия в Свищов събра бъдещи и бивши възпитаници за 80- годишен юбилей

Снимка: Стопанска академия

Ден на Асоциацията на възпитаниците на Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов и Ден на отворени врати събраха бивши и бъдещи възпитаници заедно в аулата на свищовското висше училище. Двете прояви, организирани от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността (АЦККВО), бяха част от честванията на 80-годишнината на Академията и в тях участваха възпитаници от различни випуски и специалности, ученици от свищовски училища, гимназисти от Враца.

Участниците в срещата приветства ректорът доц. д-р Иван Марчевски като подчерта, че Висшето училище съществува вече 80 години именно заради своите възпитаници – тези, които тук са получили качествено образование и тук са започнали да се изграждат като специалисти. Ректорът благодари на „хората с бели коси, дошли от различни краища на България, за да бъдат част от празника на родната Алма матер”, а на учениците пожела да направят правилния избор за продължаване на образованието им. Доц. Марчевски подчерта, че Стопанска академия е единственото висше училище в страната, което 80 години устойчиво пази профила си на обучение, което по думите му е още една гаранция за качество.

Като инициатор на идеята за учредяване на Асоциация на възпитаниците на Стопанска академия, проф. д-р Иван Върбанов също приветства присъстващите в аулата и сподели как е създадена организацията, кои са първите алумни клубове. „Най-важното, което правихме, сега се прави и ще се прави, е изграждане и поддържане на топла връзка между тези, които работят и учат в момента в Стопанска академия, тези, които вече са завършили, и чрез тях – с тези, които ще дойдат да учат при нас”, обобщи целта на Алумни асоциацията проф. Върбанов. Той получи грамота за цялостен принос към развитието на Асоциацията, която му връчи гл. ас. д-р Момчил Антов – настоящ ресорен координатор на секция „Алумни” към АЦККВО. Почетни грамоти получиха още първият учреден алумни клуб – „Легендите”, алумни клуб „МИО” (за най-активна дейност в рамките на Асоциацията) и 88-годишния Милчо Кофетаров от випуск 1961 г. като доайен на възпитаниците на Стопанска академия. С плакети на висшето училище ректорът отличи Христана Костова от випуск 1967 г. – бивш гл. счетоводител на Академията и председател на алумни клуб „Счетоводител”, и Милен Метев – председател на алумни клуб „МИО”. След връчване на наградите ректорът обяви, че Стопанска академия инициира дарителска кампания, в която катедрите ще предоставят своя специализирана научна и учебна литература на библиотеките на всички икономически средни училища в страната.

Приветствие към гостите отправи и доц. д-р Николай Нинов в качеството му на зам.-ректор и продължител на идеята за развитие на Алумни асоциацията като директор на АЦККВО в предходния управленски мандат. „Благодаря Ви, че за пореден път доказвате, че сте приятели на Стопанска академия”, каза доц. Нинов и честити 80-годишнината на Висшето училище като празник и на неговите възпитаници.

След официалното откриване, за участниците в двете срещи бяха организирани паралелни прояви. Пред бившите възпитаници на Академията гл. ас. д-р Момчил Антов представи целите, дейността и формите на членство в Алумни асоциацията. Той поясни, че от създаването на организацията през 2010 г. до момента в нея има регистрирани 59 клуба с над 1400 членове, организирани предимно по випуски и специалности или по общи интереси в областта на икономиката, спорта и културата. „Всички ние заедно можем да си подадем ръце и макар привидно разделени – да продължим да работим за утвърждаване имиджа на Стопанска академия сред българската и международната общественост като реномирано висше училище”, каза координаторът на „Алумни” секцията към АЦККВО.

Председатели и членове на най-активните алумни клубове споделиха какви дейности осъществяват и коментираха идеи за бъдещата си работа, насочена към подпомагане на настоящите студенти. Алумни клубът, сформиран от възпитаници на спец. „Международни икономически отношения”, награди участниците в проведения фото конкурс „80 дни около света” с календари, в които са събрани най-харесваните снимки от конкурса. Като бивш възпитаник на Стопанска академия и настоящ декан на факултет „Финанси”, проф. д-р Йордан Василев проведе с гостите лекция-дискусия на тема „Информационно общество”. За участниците в срещата бяха организирани посещения в реновирания Академичен музей и в Художествената градска галерия, където гостува изложба с картини от фонда на Академията. По повод 80-годишнината на свищовското висше училище, пред сградата на Ректората символично бе засадено дърво, за което първата копка направиха доц. Марчевски и представители на алумни клубовете. Участниците в срещата решиха всяка година, в рамките на патронния празник на Висшето училище, да се провежда Ден на Алумни асоциацията, защото по думите им това е било среща, изпълнена с много трепет и вълнения от това да се завърнат в родната Алма матер, да се срещнат с приятели от студентските години, да седнат на познатите скамейки и да си припомнят какво е било по тяхно време.

Денят на отворени врати даде възможност на гостуващите в Стопанска академия ученици да се потопят в академичната атмосфера, да почувстват академичния дух и заряд като се срещнат с представители на академичната общност, разгледат аудиторната инфраструктура и посетят основни обекти в академичния кампус. Ресорният координатор по „Образователен маркетинг” към АЦККВО, гл. ас. д-р Юлиян Господинов, представи пред учениците ползите от това да си студент в Стопанска академия. Той ги запозна с възможностите за обучение и спорт, представи социално-битовите условия и разказа какви възможности имат свищовските студенти за мобилности, стажове и бригади в страната и чужбина. Главният координатор на АЦККВО, гл. ас. д-р Радосвета Кръстева – Христова, обяви фото-конкурса „Аз и Стопанска академия”, който ще се проведе в рамките на кандидатстудентската кампания 2017. Тя поясни, че едно от условията е снимките да отразяват връзката на участника с Академията, като за целта във фотосите могат да присъстват лого, символ, сграда или друг знак, свързан със свищовското висше училище.

Конкурсът ще се проведе чрез фейсбук страницата на АЦККВО (https://www.facebook.com/ackkvo) и авторите на снимките, събрали най-много харесвания, ще получат награди. Гостуващите ученици разгледаха академичния музеи и художествената галерия. Оснен това, те посетиха и къщата-музей на Алеко Константинов, местността „Паметниците” и посетителски център „Нове”, където се срещнаха с реенактори от Първи Италийски легион, съдействие за което оказаха Община Свищов и Съвет по туризъм – Свищов. Денят на отворени врати приключи с пожелание от страна на гл. ас. д-р Юлиян Господинов участниците да се срещнат през 2017 г. отново в Алма матер, вече като студенти и преподавател.

Най-малките участници в Деня на отворените врати – четвъртокласници от СУ „Николай Катранов” – Свищов, имаха среща с преподавател и представител на алумни клуб. Доц. д-р Драгомир Илиев – директор на центровете за магистърско обучение, обясни по детски на гостите каква е разликата между ученик и студент, между учител и академичен преподавател, а в музея те имаха възможност да се запознаят с историята на Висшето училище. Сред атракциите за малчуганите бяха снимки с академични барети и шалчета пред сградата на Ректората, забавни състезателни игри и викторина в Академичната библиотека, лакомства и подаръци от домакините.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.