Стопанската академия в Свищов събра бъдещи и бивши възпитаници за 80- годишен юбилей

Ден на Асоциацията на възпитаниците на Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов и Ден на отворени врати събраха бивши и бъдещи възпитаници заедно в аулата на свищовското висше училище. Двете прояви, организирани от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността (АЦККВО), бяха част от честванията на 80-годишнината на Академията и в тях участваха възпитаници от различни випуски и специалности, ученици от свищовски училища, гимназисти от Враца.

Участниците в срещата приветства ректорът доц. д-р Иван Марчевски като подчерта, че Висшето училище съществува вече 80 години именно заради своите възпитаници – тези, които тук са получили качествено образование и тук са започнали да се изграждат като специалисти. Ректорът благодари на „хората с бели коси, дошли от различни краища на България, за да бъдат част от празника на родната Алма матер”, а на учениците пожела да направят правилния избор за продължаване на образованието им. Доц. Марчевски подчерта, че Стопанска академия е единственото висше училище в страната, което 80 години устойчиво пази профила си на обучение, което по думите му е още една гаранция за качество.

Като инициатор на идеята за учредяване на Асоциация на възпитаниците на Стопанска академия, проф. д-р Иван Върбанов също приветства присъстващите в аулата и сподели как е създадена организацията, кои са първите алумни клубове. „Най-важното, което правихме, сега се прави и ще се прави, е изграждане и поддържане на топла връзка между тези, които работят и учат в момента в Стопанска академия, тези, които вече са завършили, и чрез тях – с тези, които ще дойдат да учат при нас”, обобщи целта на Алумни асоциацията проф. Върбанов. Той получи грамота за цялостен принос към развитието на Асоциацията, която му връчи гл. ас. д-р Момчил Антов – настоящ ресорен координатор на секция „Алумни” към АЦККВО. Почетни грамоти получиха още първият учреден алумни клуб – „Легендите”, алумни клуб „МИО” (за най-активна дейност в рамките на Асоциацията) и 88-годишния Милчо Кофетаров от випуск 1961 г. като доайен на възпитаниците на Стопанска академия. С плакети на висшето училище ректорът отличи Христана Костова от випуск 1967 г. – бивш гл. счетоводител на Академията и председател на алумни клуб „Счетоводител”, и Милен Метев – председател на алумни клуб „МИО”. След връчване на наградите ректорът обяви, че Стопанска академия инициира дарителска кампания, в която катедрите ще предоставят своя специализирана научна и учебна литература на библиотеките на всички икономически средни училища в страната.

Приветствие към гостите отправи и доц. д-р Николай Нинов в качеството му на зам.-ректор и продължител на идеята за развитие на Алумни асоциацията като директор на АЦККВО в предходния управленски мандат. „Благодаря Ви, че за пореден път доказвате, че сте приятели на Стопанска академия”, каза доц. Нинов и честити 80-годишнината на Висшето училище като празник и на неговите възпитаници.

След официалното откриване, за участниците в двете срещи бяха организирани паралелни прояви. Пред бившите възпитаници на Академията гл. ас. д-р Момчил Антов представи целите, дейността и формите на членство в Алумни асоциацията. Той поясни, че от създаването на организацията през 2010 г. до момента в нея има регистрирани 59 клуба с над 1400 членове, организирани предимно по випуски и специалности или по общи интереси в областта на икономиката, спорта и културата. „Всички ние заедно можем да си подадем ръце и макар привидно разделени – да продължим да работим за утвърждаване имиджа на Стопанска академия сред българската и международната общественост като реномирано висше училище”, каза координаторът на „Алумни” секцията към АЦККВО.

Председатели и членове на най-активните алумни клубове споделиха какви дейности осъществяват и коментираха идеи за бъдещата си работа, насочена към подпомагане на настоящите студенти. Алумни клубът, сформиран от възпитаници на спец. „Международни икономически отношения”, награди участниците в проведения фото конкурс „80 дни около света” с календари, в които са събрани най-харесваните снимки от конкурса. Като бивш възпитаник на Стопанска академия и настоящ декан на факултет „Финанси”, проф. д-р Йордан Василев проведе с гостите лекция-дискусия на тема „Информационно общество”. За участниците в срещата бяха организирани посещения в реновирания Академичен музей и в Художествената градска галерия, където гостува изложба с картини от фонда на Академията. По повод 80-годишнината на свищовското висше училище, пред сградата на Ректората символично бе засадено дърво, за което първата копка направиха доц. Марчевски и представители на алумни клубовете. Участниците в срещата решиха всяка година, в рамките на патронния празник на Висшето училище, да се провежда Ден на Алумни асоциацията, защото по думите им това е било среща, изпълнена с много трепет и вълнения от това да се завърнат в родната Алма матер, да се срещнат с приятели от студентските години, да седнат на познатите скамейки и да си припомнят какво е било по тяхно време.

Денят на отворени врати даде възможност на гостуващите в Стопанска академия ученици да се потопят в академичната атмосфера, да почувстват академичния дух и заряд като се срещнат с представители на академичната общност, разгледат аудиторната инфраструктура и посетят основни обекти в академичния кампус. Ресорният координатор по „Образователен маркетинг” към АЦККВО, гл. ас. д-р Юлиян Господинов, представи пред учениците ползите от това да си студент в Стопанска академия. Той ги запозна с възможностите за обучение и спорт, представи социално-битовите условия и разказа какви възможности имат свищовските студенти за мобилности, стажове и бригади в страната и чужбина. Главният координатор на АЦККВО, гл. ас. д-р Радосвета Кръстева – Христова, обяви фото-конкурса „Аз и Стопанска академия”, който ще се проведе в рамките на кандидатстудентската кампания 2017. Тя поясни, че едно от условията е снимките да отразяват връзката на участника с Академията, като за целта във фотосите могат да присъстват лого, символ, сграда или друг знак, свързан със свищовското висше училище.

Конкурсът ще се проведе чрез фейсбук страницата на АЦККВО (https://www.facebook.com/ackkvo) и авторите на снимките, събрали най-много харесвания, ще получат награди. Гостуващите ученици разгледаха академичния музеи и художествената галерия. Оснен това, те посетиха и къщата-музей на Алеко Константинов, местността „Паметниците” и посетителски център „Нове”, където се срещнаха с реенактори от Първи Италийски легион, съдействие за което оказаха Община Свищов и Съвет по туризъм – Свищов. Денят на отворени врати приключи с пожелание от страна на гл. ас. д-р Юлиян Господинов участниците да се срещнат през 2017 г. отново в Алма матер, вече като студенти и преподавател.

Най-малките участници в Деня на отворените врати – четвъртокласници от СУ „Николай Катранов” - Свищов, имаха среща с преподавател и представител на алумни клуб. Доц. д-р Драгомир Илиев – директор на центровете за магистърско обучение, обясни по детски на гостите каква е разликата между ученик и студент, между учител и академичен преподавател, а в музея те имаха възможност да се запознаят с историята на Висшето училище. Сред атракциите за малчуганите бяха снимки с академични барети и шалчета пред сградата на Ректората, забавни състезателни игри и викторина в Академичната библиотека, лакомства и подаръци от домакините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони