Стотици протестираха в Лондон зарази разследването на пожара в Гренфeл тауър

Обкръжиха колата на Тереза Мей с викове "срам за теб"

Протестиращи в Лондон изразиха недоволството си от разследването на пожара в Гренфeл тауър. Десетки хора нахлуха в сградата на общината в Кенсингтън, а премиерът Тереза Мей беше изведена под полицейски кордон след среща с жители на изгорялата сграда.

Група протестиращи обкръжи колата й с викове "срам за теб" и "страхливка".

Тереза Мей обяви фонд на стойност 5 милиона паунда, за подпомагане на пострадалите.

Пакетът включва гаранции за жилищно настаняване възможно най-близо до предишното им местоживеене, както и помощ за достъп до банкови сметки и пари в брой.

Жителите на изгорялата сграда обаче са недоволни от липсата на информация за безследно изчезналите и загиналите, както и от липсата на координация между спасителните и социалните служби.

Допълнителен разход от 5000 лири е можел да направи сградата Гренфел Тауър по-устойчива на огън, предава The Sun.

При строежа на сградата са били сложени стотици алуминиеви панели на стойност 8.6 милиона лири. Те са били произведени от базираната в САЩ компания „Рейнобонд“, която прави три типа облицовки. Два от тези три типа облицовки са с огнеупорни ядра.

Специалисти смятат, че по-евтината облицовка, която е запалима, и която е забранена в САЩ, е била използвана от фирмата построила сградата.

Счита се, че облицовката е спомогнала значително за разпространяването на пламъците.

Вчера излезе информация, че е можело да бъдат инсталирани и пожарогасители на стойност едва 200 хиляди лири, което е само малка част от цената на сградата.

Освен това, огнеупорните панели са стрували 24 лири на кв.м., което е само с 2 лири повече от забранения в САЩ вид, който е бил използван при строежа на Гренфел тауър.

При около 2000 кв.м. облицовка на Гренфел Тауър, това би струвало допълнително 5000 лири. Експерти твърдят, че този допълнителен разход би предотвратил или поне ограничил трагедията, която разтърси Лондон.

Коментари

Задължително поле