На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Стоян Мавродиев – Финансистът

Преди дни стана ясно, че бившият председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев е избран да оглави Българската банка за развитие.Тази седмица предстои назначението му да бъде одобрено от Българската народна банка. От него се очаква като шеф на ББР да обърне фокуса на банката към основната й дейност – подпомагане на малките и средни предприятия, както и на фирми, занимаващи се с експорт.

Финансист по образование и професия Стоян Мавродиев е автор на икономическата програма при първото управление на кабинета “Борисов”.

Той е магистър по право от СУ “Св. Кл. Охридски” и магистър по финанси от УНСС. Има многобройни международни специализации по данъчни консултации и данъчно планиране. В периода от 1991 до 1997 г. работи като правен и данъчен консултант в световната одиторска компания Price Waterhouse Coopers.

Мавродиев е депутат в 41-вото Народно събрание, а по-късно оглавява комисията, разследвала назначенията, сделките и разходите на кабинета “Станишев”. Именно тогава лъснаха редица грешни решения на кабинета “Станишев” като “Цанков камък”, АЕЦ “Белене” и “Водното огледало” в Кърджали, за които бяха похарчени над 3 млрд. лв., а проектите буксуват и до днес.

На 16 юни 2010 г. Мавродиев е избран за председател на Комисията за финансов надзор с шестгодишен мандат.

Под негово ръководство КФН започна да прилага закона безкомпромисно спрямо всичките си поднадзорни компании, включително и срещу сериозни икономически кръгове като този на “Алфа Финанс Холдинг” на Иво Прокопиев. Множеството санкции, наложени от комисията, на дружества, свързани с тази група, доведоха до провеждането на яростна медийна кампания от страна медийната група на Иво Прокопиев “Икономедия”.

Именно по сигнал на Мавродиев до прокуратурата и ДАНС беше образувано досъдебно производство, а впоследствие и внесен обвинителен акт срещу длъжностни лица от ИП “Булброкърс”, издателя на “Капитал” и “Дневник” Иво Прокопиев, както и действащите по онова време министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Разследващите установиха увреждане на интереса на държавата в особено големи размери при приватизацията на остатъчния държавен дял от електроенергийното дружество ЕВН. Сега се очаква съдът да насрочи дата за делото.

Въпреки многобройните обвинения от кръга “Капитал”, че КФН има вина за фалита на Корпоративна търговска банка, това твърдение бе категорично опровергано както от специалната парламентарна комисия, разследваща фалита на КТБ, така и от Европейската комисия, която в свой доклад потвърди, че КФН няма никакви отговорности по случая “КТБ”.

В досегашната си професионална кариера Мавродиев е натрупал богат опит в сферата на търговското, данъчното и корпоративното право, международното данъчно планиране и консултиране, придобивания, вливания и сливания на компании, финансови пазари, частно инвестиционно банкиране, корпоративни финанси, приватизационни проекти и чуждестранни инвестиции.

Според финансисти Мавродиев има необходимата експертиза и напълно отговаря на изискванията за поста, който ще заеме в Българската банка за развитие. Като председател на КФН той многократно е представлявал България на срещите на Европейския съвет за системен риск, който упражнява надзор над отделни институции като банки, застрахователни дружества или пенсионни фондове в целия ЕС. Той е участвал и в Консултативния съвет за финансова стабилност на страната, срещите на Европейски орган за ценните книжа и пазари (ESMA) и на Европейски орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA).

 

Спира източването на Сребърния фонд

През 2013 г. като председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев се противопостави категорично на идеята на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, правителството да вложи парите за пенсии от Сребърния фонд в държавни ценни книжа.

“Огромен и фундаментален проблем ще бъде, ако Сребърният фонд се изхарчи за нещо различно от пенсии. Самата мисъл за това създава рискове. Това са част от фискалните резерви и се следят от международните и кредитни институции. Ако се посегне на този резерв, моментално ще се намали кредитният рейтинг на страната”, заяви тогавашният шеф на КФН.

Тогава с подкрепата на Европейската централна банка и европейските регулатори, бе спряна тази инициатива и парите бяха запазени. Това предизвика вълна от атаки на Симеон Дянков към КФН и лично към председателя на комисията, който бе подложен на пълна данъчна ревизия.

 

За него

Професионалист в сферата на финансите

Смятам, че Стоян Мавродиев е професионалист в сферата на финансите. Има сериозен опит в небанковия и финансовия сектор. Мисля, че сега с новия пост в Българската банка за развитие ще надгради това и ще бъде полезен.

Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС

 

Не виждам драма с назначаването му в ББР

Стоян Мавродиев е много образован. Той е завършил право и финанси. Беше автор на най-добрата икономическа програма на ГЕРБ – първата им. Мавродиев е много амбициозен и последователен. Не виждам драма с назначаването му в Българската банка за развитие. Важно е да има добър екип.

Владимир Каролев, финансист

 

С опита си може да допринесе за развитието на банката

Той има доста познания и опит във финансовата сфера. Докато бях финансов министър, работихме добре със Стоян Мавродиев. Ако успее да създаде добър екип, ще се справи и с управлението на Българска банка за развитие. Без екип няма как да се случат нещата. Избирането му за шеф на ББР е позитивна новина. С опита, който има, може да допринесе за развитието на банката.

Петър Чобанов, финансов министър в правителството на Пламен Орешарски

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. Добър е!
    Доста пари препрах благодарение на офшорките, които ми регистрира.

  2. ББР – поредната банка за фалиране. Избягвайте я, ако искате да запазите парите си.

  3. За съжаление журналистката започва да става по-срамна работа от най-древната!

  4. Журналята , сътворил тая дитирамба, не те ли е срам да храниш себе си или децата си с така изработени пари?

  5. Прокопиевци, айде вън от чата. Ходете си при червенобузкото той ви чака при бай Ставри в централния. Плювковци малки, дребни душички продажни

  6. Леле, Ивчо Прокопа пак ще го щипкат по червените бузки, явно пак ще го боли, щом отсега пищи и неговите журналя са се разпискали така. Ау-ау… Лош Стоян, лош чичо. Явно не е случайно. Става интересно, да видим

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.