Стоян Мирчев: законите за обществените поръчки не е в интерес на бизнеса

"Част от процедурите в конкретни закони, касаещи браншови организации, са направени така, за да печелят само определени фирми. В този смисъл законите за обществените поръчки и съдебната система се нуждаят от промени". Това заяви водачът на листата в 20-ти МИР- Силистра от "БСП за България" Стоян Мирчев на среща с представители от местната структура на Камарата на стоителите. С него бяха и кандидадът за народен представител Вяра Емилова и областният и общински координатор на БСП-Силистра Георги Кирилов. "Тези срещи с браншовите организации са много важни, защото без диалог няма как да се случат промените", подчерта Стоян Мирчев.

От Камарата на строителите в Силистра, представлявана от нейния председател инж. Димо Мирчев, акцентираха върху няколко основни проблема- законите за устройство на териториите /ЗУТ/ и за обществените поръчки /ЗОП/ на практика са тромави, за дъмпинга в търговете, за липсата на млади специалисти - от майстори и техници в определени специалности до инженери, предпочитащи работата в чужбина, както и за случаите с незаконното строителство. "Единственото държавно училище в област Силистра, което подготвя кадри за този бранш - Техникумът по строителство "Пеньо Пенев" е в много тежка ситуация. В момента имаме 50 ученика и 100 души, които учат задочна форма. Бъдещето на това училище съвсем не е сигурно", каза директорът на учебното заведение инж. Георги Аврамов.

"Тъкмо поради тези причини, в някои закони има нужди от промени, за да се избегнат тромавите процедури", отговори на въпросите Стоян Мирчев. Той подчерта, че БСП предвижда създаването на националната образователна карта, имаща за задача да посочи необходимостта от кадри по съответните региони, а това ще доведе до съживяване на икономиката, чрез образованието. "Тази карта ще се базира на връзката: държава -община - бизнес, което ще гарантира възстановяването на техникуми и професионално образование", каза Мирчев.

По думите му, една от главните задачи на БСП е да възстанови силната държавна икономика с един от основните стълбове в тази насока - националната образователна карта, която трябва да посочи необходимостта от конкретни специалисти по области.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика