Сто МВР операции на месец гонят апашите в област Монтана

Снимка: Архив

Между 80 и 100 операции на месец разгръща полицията в Монтана срещу битовата престъпност. След акциите, взели на мушка апашите по градове и села, престъпността в региона е спаднала, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

За да неутрализират обирджиите , пазителите на реда следят извършваните престъпления, местата, където най-често действат крадци и грабители, часовете на нападенията и на база на събраните данни изготвят интерактивна карта на престъпността в региона.

След извършените анализи ченгета подготвят спец.операции, в които включват и сили на жандармерията. Взетите от началото на годината мерки са намалили престъпността с 20 %, заяви зам. шефът на ОД на МВР комисар Цветомил Христов.

Според статистиката на дирекцията досега в региона са регистрирани 1545 престъпления срещу 1887 за същия период на миналата година. 453 от тях са разкрити. Кражбите са намалели от 327 на 283, грабежите са 10 – с 5 по-малко от 2017 г., измамите са 29, докато през 2017 г. са били 86.

Телефонните измамници през последните месеци почти не действат в област Монтана, но търсят в района „мулета” за ударите си в други региони, каза ст. инспектор Петър Петров. В две от селата в региона – Пишурка и Войници няма нито един случай на кражба или насилие, отчетоха МВР служителите.

Сериозен спад има и при жертвите на пътно-транспортни произшествия в Монтанско, съобщи шефът на пътна полиция Елвис Иванов. Миналата година в областта са станали 114 тежки катастрофи с 15 загинали, а тази година ПТП-тата са 118 със 7 убити.

Коментари

Задължително поле