Страните от ЕС трябва да признават помежду си резултатите от PCR тестовете

Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз одобриха използването на бързи антигенни тестове, както и взаимно признаване в цялата общност на резултатите от PCR тестове за коронавирус. Това се казва в изявлението на срещата на върха на ЕС, която се провежда в онлайн, предава TACC.

„Днес държавите-членки единодушно се съгласиха с препоръката на Съвета за установяване на обща рамка за използването на бързи антигенни тестове и взаимното признаване на резултатите от тестовете за COVID-19 в целия ЕС“, се казва в него.

Документът подчертава, че това решение „ще помогне за смекчаване на разпространението на вируса и ще допринесе за гладкото функциониране на вътрешния пазар“. „Взаимното признаване на резултатите от теста за SARS-CoV2 от сертифицирани здравни органи е от съществено значение за улесняване на трансграничното движение, проследяване и лечение на трансграничните контакти“, се казва в него.

Следователно всички страни от ЕС трябва да признаят резултатите от бързите антигенни тестове и PCR тестовете. В допълнение, препоръката на Съвета включва „споделяне на стандартизиран набор от данни (чрез цифрова платформа), разработване на общ списък с бързи тестове за COVID-19 антигени, определяне на приоритети на ситуациите за използване на такива тестове (например контакти с потвърдени случаи, групи от едно огнище) и много други.", се казва в изявлението.

И накрая, "препоръката включва прогнозни изявления за справяне с възникващата пандемия." "Общият списък на съответните бързи антигенни тестове на COVID-19 трябва да бъде достатъчно гъвкав, за да се добавят или премахват тези тестове, чиято ефективност зависи от мутациите на коронавируса", се казва в документа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа