Строителите станаха изкупителна жертва (обзор)

Има оклеветяване на много от фирмите с политически цели

Компаниите могат да си търсят правата по съдебен ред

За всички е ясно, че има оклеветяване на много от фирмите в България и то за постигане на определени политически цели. Строителите в момента са изкупителната жертва за постигането на политически цели на определени извънпарламентарни сили. Това заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос на “Труд” след среща с Камарата на строителите в парламента.

Репортер на “Труд” попита Цветанов защо след като ГЕРБ категорично се противопоставят на фалшивите новини техният вицепремиер Томислав Дончев изпрати в прокуратурата сигнал срещу една от най-големите строителни фирми в България, позовавайки се единствено на публикация от сайт, който произведе фалшива новина, струваща много скъпо на България.

“Българската държава и изпълнителната власт, ако има съмнение за някакви действия, които не съответстват на българското законодателство, трябва да бъдат сезирани компетентните органи, за да могат да се извършат съответните проверки. Това в никакъв случай не означава, че дадената фирма, или даденият човек е корумпиран или участва в някаква схема за утвърждаването на някакъв модел. След извършването на подобна проверка и когато бъде установено какви са фактите и всички данни, тогава вече ще може всеки един да си търси правата, а там където е необходимо и по съдебен ред”, отговори Цветанов.

 

Заплатите са 7 пъти по-ниски от европейските

Възнагражденията трябва да се вдигнат

Наталия Малчева

]Заплатите на строителните работници у нас трябва да се вдигнат с 20 на сто още тази есен, категорични са от КСБ.
Заплатите на строителните работници у нас трябва да се вдигнат с 20 на сто още тази есен, категорични са от КСБ.

Заплатите в строителния сектор са 7 пъти по-ниски от европейските, което води до изтичане на кадри в чужбина. Ако у нас работниците като бетонджии, монтажници, строители на пътища и зидаромазачи взимат средно по 350 евро, в Германия за същите дейности те получават заплати от 2500 - 2750 евро, показват данни на Камарата на строителите в България (КСБ). За този проблем те алармираха при срещите си с ръководствата на политическите партии през последната седмица.

Възнагражденията трябва да се вдигнат с 20% още през тази есен, категоричен е почетният председател на КСБ инж. Симеон Пешов. Това ще увеличи цената на крайния продукт с 5-6%, но задължително трябва да се случи, обясни той. Цените на магистралите в момента са 2-3 пъти по-ниски в сравнение с европейските, показват още данните на Камарата.

По време на срещата си с ръководството на ДПС председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев е благодарил, че Движението не се е опитало да използва строителния бранш за политически цели. Ръководството на организацията и на партията са се договорили да работят за законови промени и развитието на държавата.

Коментари

Задължително поле