Строителите с писмо до президент и премиер

Председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев е изпратил от името на организация писмо до президента Румен Радев и до служебния премиер Гълъб Донев във връзка с проблеми за прилагане на приетата Методиката за индексация. Според представителите на бизнеса представители на държавата администрация тълкуват Методиката в противоречие с приетото постановление на МС И Закона за обществените поръчки.

От КСБ настояват за задължително тълкуване, с което да се отговори на следните въпроси:

"Подлежат ли на индексация плащания за извършени СМР, които са приети след 30.06.2021 г., разплатени са, но договорите за обществена поръчка са все още в процес на изпълнение /предмета на договора не е изпълнен изцяло и предстои бъдещото актуване на определен обем СМР/ ?

Подлежат ли на индексация плащания за извършени СМР, които са приети след 30.06.2021 г., разплатени са, и договорите за обществена поръчка са изпълнени /предмета на договора по отношение на договорените СМР е изпълнен изцяло, но гаранционните срокове по него продължават да текат/ ?"

От КСБ са категорични, че разплатените след 30.06.2021 г. строителни дейности също трябва да бъдат индексирани.

"Изключването на тези договори от процедурите по индексация не е предвидено нито от Закона за обществените поръчки, нито от ПМС 290 и всяко друго тълкуване на тези два нормативни акта представлява несправедливо наказание за тези строители, които са изпълнили добросъвестно и без съзнателна забава своите договорни задължения", се казва в писмото на КСБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика