Строители вадят страната от криза

Потенциал за десетки хиляди работни места в сектора

Търсят 1,6 млрд. лв. за обновяване на още 3250 сгради

Поръчките - до два блока на фирма

Строителството може да е двигателят на икономиката в момент на криза. Един голям визионер през миналия век зад океана е казал, че добрата инфраструктура създава богата държава, а не обратното, заяви зам.-председателят на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Калин Пешов след среща на бранша с премиера Бойко Борисов. От бизнеса благодариха на кабинета, че разбира тази визия.

Чрез мерки като възобновяване на националната програма за саниране може да се стимулира икономиката и да се намали безработицата, категоричен бе изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов. Затова от бранша предлагат да се намери ново финансиране за енергийното обновяване на домове. Италия подготвя подобни мерки за сектора с помощта на еврофондовете. У нас също обмислят рестарт на програмата, заяви зам. строителният министър Николай Нанков. За да бъдат санирани 3250 блока, които са одобрени още през 2016 г., са нужни 1,6 млрд. лв.

Ако програмата започне отново, това ще даде работа на близо 150 хил. души в сектора, ще се намали безработицата, а преките ползи ще са за близо половин милион души, обясни зам.-председателят на КСБ инж. Николай Николов.

Според бизнеса обаче нова програма за саниране трябва да тръгне и при нови правила. Те предлагат една фирма да има право да обновява едновременно само два блока, за да могат поръчките да се разпределят между повече компании. А новите цени да се формират не на квадратен метър, а по специфични дейности. Ако видят, че имат добра работа и европейско заплащане тези 25 хил. строители, които се върнаха заради пандемията от коронавируса, ще останат в България и няма да ни се налага да търсим чужди работници, както беше преди кризата, каза председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.

 

Бизнесът настоява

Да улеснят работата на три смени

] Строителният бизнес предложи промени в наредбата за шума.
Строителният бизнес предложи промени в наредбата за шума.

Представители на строителния бизнес на среща с премиера Бойко Борисов поискаха прецизиране на наредбата за спиране на работата между 14 и 16 часа. Целта е строителните фирми да въведат трисменен режим на работа. Това се налага, за да се намали риска за хората от разпространение на коронавируса, каза председателят на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев. Има дейности, при които се вдига по-малко шум като боядисване или външно саниране и те могат да бъдат позволени, обясни той. Строителите благодариха на премиера Бойко Борисов, че е направил нужното, за да продължат работата си по време на извънредното положение.

Днес пътната агенция разплати 20 млн. лв. на строителните фирми за извършени дейности, каза зам.-регионалният министър Николай Нанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика