Строят плавателен канал между Русе и Варна

ЕС може да финансира изграждането на плавателен канал между Русе и Варна.

С европейско финансиране

Планирало го още в Османската империя

Плавателен канал между Русе и Варна може да бъде изграден с помощта на еврофинансиране, съобщи евродепутатът Андрей Новаков. Вече има законодателен доклад на Европейския парламент, според който коридорът Рейн-Дунав трябва да бъде увеличен с отклонение от Русе до Варна с конкретни точки - Търговище, Разград, Шумен, Провадия, Девня и Варна, обясни той.

Проектът за изграждане на подобен плавателен път, който ще съкрати транспортните връзки с два дни, е на дневен ред за първи път още по времето на Османската империя, но вместо това е изградена като алтернатива жп линията между двата града Русе и Варна. По време на социализма дори е бил направен подобен проект, но след демократичните промени реализацията му не се осъществява.

Над три четвърти от финансирането може да е с европейски средства заради високата добавена стойност на трансевропейското трасе, посочи Новаков. Още повече, че речният транспорт е екологичен и безопасен. Един състав от 4 баржи влекач могат да превозят 7000 тона. За превозване на същото количество са необходими 175 вагона по 40 тона или около 285 тира по 25 тона, допълни евродепутатът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции