На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Студ и градушки през май Дъжд ще вали на Гергьовден

Опасните явления – най-интензивни след 16-и

Май тази година ще бъде с температури под нормата. Във валежно отношение над западната и южна част от страната се очакват количества близки до установените норми 50-120 л/м2, докато над северната и над източната валежите ще бъдат под тях.

След свежото и дъждовно начало на май, с температури близки до обичайните, обаче, предстои период на захлаждане с валежи – от 5 май до 7 май. В края на първото деседневие ще има повече слънце.

Второто десетдневие ще започне са валежи и дневни температури, достигащи едва 20 градусовата температурна бариера. На 13 и 14 ще има временно стабилизиране на атмосферата. Ще бъде предимно слънчево,с повече облаци следобед над планините, където е възможно за кратко да превали.

От средата на месеца до края на май валежите и гръмотевиците ще бъдет често явление. По-интензивни ще бъда валежите на 16, 17 май, на 25 и на 29,30 май. Дъждовете ще са интензивни, с опасност от градушки. Температурите ще варират от 20 градуса по крайбрежието на морето до 25, 28 в местата с повече слънце.

Май е най-дъждовният пролетен месец. Страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси идващи от северозапад. При такива условия времето е нустойчиво – с развитие на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове често придружени от гръмотевици. Понякога падат интензивни валежи и градушки, причиняващи наводнения и щети върху земеделските култури. Не са редки случаите, когато само за 2-3 часа пада толкова валеж, колкото е месечната норма и дори повече.

Средните максимални температури през май са от 21 до 26 градуса. Понякога, когато над страната се настани горещ и сух континентален въздух, температурите достигат 35 градуса. Времето през първата половина на май 2003 е почти лятно, като на 3 май в много райони на страната са измерени рекордни максимални температури за тази дата – в София 33 градуса, Пловдив – 35, Видин и Русе 37 градуса.

 

Народна метеорология

Ако вали – плодородие без край

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

Дъждовен май – плодородие без край, гласят народните вярвания. Ако през май често се вдигат вихрушки или пък сутрините са студени, ще има суша. Ако на Гергьовден вали дъжд, лятото ще е сухо, а реколтата богата. Когато Гергьовден е мъгляв, добитъкът ще е болнав. Колкото дни преди Гергьовден прогърми, толкова пари ще струва житото.

 

Геомагнитна прогноза

Слънцето ще бъде с ниска активност

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Земното магнитно поле ще бъде спокойно и ще бъде без магнитни бури. Повишаване на геомагнитаната активност ще има в периода 28-29 май, когато са възможни и магнитин бури със слаба интензивност.

Въпреки по-топлото време, освен усещане за лято, през май можем да си припомним и за отминалата зима. След арктичини нахлувания температурите се понижават чувствително и по високите полета е възможно образуването на слани. Такива застудявания се случват много често, около 24 май.

През 1991 г. между 24 и 27 май в планиниските райони вали сняг, като новата снежната покривка по най-високите върхове надвишава 40 – 50 см. На 26 сутринта жителите на Габрово, Самоков и Перник са изненадани от 15 см сняг.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.