Студ и сняг през март

Периодът ще започне с температури до минус 15-20 градуса

Сравнително топло ще бъде на 8 и 9 март

32_1_192050В четвъртък облаците ще намалеят до слънчево време. Сутринта минималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат от минус 10 до минус 15 градуса, но на места най-вече в котловините на областите Перник, Кюстендил и София, не са изключени стойности и до минус 20, минус 22 градуса.

През деня слънчевото време и слаб югоизточен вятър ще повишат температурите.

В петък ще се заоблачи. Ще превали сняг, който през деня от юг на север ще преминава в дъжд. Има условия за поледици.

В събота в сутрешните часове все още ще превалява дъжд, в северните райони дъжд и сняг с поледици. В неделя отново ще бъде предимно облачно и ще превалява дъжд. Повишението на температурите ще продължи и максималните ще бъдат от 3 до 8 градуса.

В понеделник и вторник ще бъде предимно облачно. На много места ще превалява дъжд, по високите части на планините - сняг. На места валежите ще са значителни и заедно с топящия се сняг ще повишават водните нива на реките.

В сряда преваляванията ще спрат и ще има повече слънчеви часове. Сравнително топло ще бъде и на 8, 9 март. Облачността ще бъде разкъсана и променлива, възможни са и превалявания.

През първата половина на второто десетдневие динамичното време ще се запази. Преваляванията ще са често явление. След 15-ти ще настъпи стабилизиране на времето. Ще бъде предимно слънчево и дневните температури ще се повишават, но сутрешните ще останат ниски и не са изключени още мразове.

През третото десетдневие ни очакват повече слънце и по-високи дневни температури. Кратки пролетни дъждове ще има в периода от 22 до 24 март и в края на месеца, като не е изключено и по-сериозно застудяване.

 

Народна метеорология

Избран ден предрича годината

32-2Според народните вярвания, предавани от уста на уста от десетилетия, ако на 1-ви март си намислиш една дата от 2 до 22, трябва да следиш какво е времето на избрания ден. Ако е слънчево – годината ще е хубава и успешна. Ако вали и духа вятър, предстоят проблеми и трудности.

 

Пролетта идва на 20 март

Рязкото затопляне уврежда реколтите

Когато в началото на месеца е сравнително топло, а в края арктичен въздух достига страната ни се получават сериозни поражения по агрокултурите. Провокирани от високите температури, растителността се развива, овошките започват да цъфтят. При последващо застудяване с отрицателни температури се нанасят сериозни щети на агробизнеса. Такива условия за последно е имало през 2002 година.

В планините снежната покривка ще бъде достатъчна за практикуването на бели спортове през целия месец Рязко се увеличава опасността от лавини.

На 20 март в 18, 15 часа Слънцето влиза в знака Овен - начало на астрономическата пролет.

Коментари

Задължително поле