Субсидията остава 1 лев, ДДС няма да се променя (обзор)

Още един съвет ще се проведе преди парламентарната ваканция в края на юли, съобщиха след вчерашната среща коалиционните партньори. Снимка Пламен Стоименов

ГЕРБ продължава да стои зад позицията си, която правителството внесе, за субсидия от 1 лев. Това заяви премиерът Бойко Борисов след Коалиционния съвет за партийните субсидии.

“В същото време, като парламентарна република, ако бъдем поканени, а ние сме поканени на разговори от “Обединени патриоти”, които те ще инициират с всички политически партии в парламента, сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии. Коалицията реши, така както е записано в споразумението и това беше основният упрек към мен, данъчните закони, в рамките на мандата, да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на Коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече”, уточни Борисов.

Още тази седмица в парламента ще има нов кръг от консултации между политическите сили за размера на държавната субсидия за партиите, реши Съветът на управляващата коалиция. От “Обединени патриоти” инициират разговорите с аргумента, че решението не трябва да е прибързано. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов подчерта, че партиите в управляващата коалиция имат общо становище, че размерът на субсидиите трябва да бъде намален, но предложението трябва да се гледа в пакет с промени в Закона за политическите партии. С колко ще бъдат намалени субсидиите трябва да се разбере до края на юли - преди парламентарната ваканция.

Тогава ще се проведе още един Коалиционен съвет ГЕРБ - “Обединени патриоти”, на който ще се направи преглед на изпълненото от управленската програма, обясни зам.-шефът на “Атака” Десислав Чуколов. Той замества Волен Сидеров, който е с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в Москва.

Коментари

Задължително поле