Сушата намали добива на ток

Намалелите водните обеми в язовирите свиха производството на електроенергия.

Само намалението от ВЕЦ-овете на компанията е с 33%

306 млн. лв. са парниковите квоти на ТЕЦ “Марица Изток 2”

Сушата сви производството на електроенергия у нас. Само за първите три месеца на тази година количествата от собствените ВЕЦ и ПАВЕЦ на Националната електрическа компания са намалели с близо 33 на сто. Заради понижението на водните ресурси в язовирите централите са произвели 444 092 мегаватчаса, което с 215 864 мегаватчаса по-малко спрямо същия период на 2019 г., се посочва в отчета на компанията.

НЕК е продала и почти два пъти по-малко електроенергия на свободния пазар, но цените са били значително по-високи. Компанията дори е закупила от енергийната борса известни количества на свободни цени, за да обезпечи своите продажби, посочват още от дружеството.

Продължава тенденцията за ръст на консумацията на ток на регулирания пазар. По-високите продажби през първите три месеца се дължат и на по-ниските температури спрямо година по-рано, твърдят от НЕК. Приходите от продажби нарастват, благодарение на по-високата цена за крайни снабдители през тази година - 89,67 лв. за мегаватчас при 71,71 лева за мегаватчас през 2019 г.

Въпреки това компанията продължава да изпитва затруднения при обслужване на задълженията си към доставчици и контрагенти, както и по кредитите към БЕХ, се казва в отчета.

И ТЕЦ “Марица Изток 2” отчита спад от 25% на продадената електроенергия през 2019 г. спрямо 2018 г. Въпреки по-малките количество дружеството е реализирало повече приходи - с близо 30 000 лева. Причината са по-високите цени, на които е продавало на борсата и значителният ръст на приходите на регулирания пазар. От дружеството твърдят, че са поставени в неравностойно положение спрямо другите големи централи в комплекса, на които НЕК плаща за разполагаемост в пълен размер на значително по-високи цени, като едновременно с това им покрива и разходите за квотите парникови газове. Само за 2019 г. разходите за въглеродни емисии на държавния ТЕЦ възлизат на 306 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини