Сцена на открито - новият хит на лято 2020

Тази вечер Театър “София” представя за първи път на открито “Апетит за череши”.

Театър и музика под звездите по време на пандемия

В Бургас обмислят откриване на Летния театър и “Охлюва”

Сцени на открито в цялата страна ще предлагат театър, музика и танци за любителите на изкуството през летния сезон, показа проверка на “Труд”. След като културните събития под открито небе бяха разрешени, на много места тече усилена подготовка за сезона, макар и с редица ограничения и спазване на строги противоепидемични мерки.

Тази вечер в Театър “София” се играе първата постановка на открито - “Апетит за череши”, представление с традиции на столичната сцена. Директорът Ириней Константинов дори покани артисти от цялата страна да ползват сцената им на открито напълно безплатно.

На 18-ти май Театър “София” представя на открито още “Последният страстен любовник”, а на 23-ти - Гъдулката гори” от Райко Байчев. В Народния театър от 10 юни започват серия от камерни спектакли на открито, в задния двор на сградата. В Бургас се обмисля отварянето на Летния театър, както и на сцената на открито в Морската градина - “Охлюва”. В момента се умува и как на входа на Летния театър да не става струпване при влизане за концерти, съобщиха от Община Бургас.

Творци, които водят детски школи са поискали открити пространства от общината, за да провеждат занятията си. На всички тях ще бъдат осигурени места на територията на Морската градина.

Откритата сцена на остров “Света Анастасия” също ще работи това лято, при спазване на всички правила.

“Биг Бенд-Велико Търново” стяга концерт, който ще е на открито в парк “Марно поле” в центъра на старата столица. Събитието е насрочено за 21 май вечерта. С проявата навръх християнския празник “Св. Константин и Елена”, ще бъде поставено началото на културните мероприятия в болярския град.

От общинската управа споделят, че има множество запитвания от артисти, които творят в различни жанрове за изяви на сцените на Летния театър и на “Арт лято” пред паметника на Асеневци. Програмата с проявите обаче тепърва ще бъде изготвена.

Драматичен театър “Стефан Киров” в Сливен също се подготвя за представления на открито В програмата ще бъдат включени камерни постановки от репертоара на театъра.

Очаква се първите представления на открито да бъдат изнесени през юни.

Драматично-куклен театър “Васил Друмев” в Шумен поддържа връзката с публиката, като от началото на пандемията пуска спектали онлайн на фейсбук страницата. На 16 май от 19 ч. желаещите могат да видят танцовият спектакъл “Кукери” с хореограф Стефания Колева. В неделя по традиция от 11 ч. ще има куклен детски спектакъл.

Коментари

Задължително поле