Съветник на Дончев стана шеф на Агенцията за иновации

Мартин Дановски

Над 2 млн. лева за Националната научна програма

Правителството определи Мартин Дановски за председател на създадената наскоро Държавна агенция за научни изследвания и иновации. От пресслужбата на кабинета посочват, че Дановски има съществен опит като специалист в областта на инвестиционния маркетинг. Той е и съветник на вицепремиера Томислав Дончев в последните два мандата от управлението на премера Бойко Борисов.

Междувременно на заседанието на кабинета бе решено да се отделят 2 203 580 лв. за 2020 година за финансиране на планираните дейностите по Националната научна програма (ННП) “Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука” (ВИХРЕН). Със сумата се предвижда да бъдат изплатени средствата за втората година от изпълнението на одобрените за финансиране през миналата година проекти.

Програмата, която се изпълнява от Фонд “Научни изследвания”, се наблюдава и координира от образователното министерство. Срокът на изпълнение е седем години. Тя е одобрена през 2018 година и стартира през 2019 година Бюджетът за първата година беше 1 500 000 лв., като е предвидено да нараства до 2 300 000 лв. за всяка следваща година, припомниха от Министерския съвет. Миналата година бяха финансирани 10 проектни предложения с петгодишен период на изпълнение.

Коментари

Задължително поле