Съветът за сигурност на ООН проведе заседание, посветено на Северна Корея

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо днес каза на председателствано от него заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Северна Корея, че ако тази страна се отклони от пътя на дипломацията и денуклеаризацията, това "неизбежно ще доведе на нарастваща изолация и натиск", предаде Ройтерс.

"Пътят на КНДР към светлото бъдеще и разцвет може да бъде изминат чрез дипломация и ядрено разоръжаване. Всеки друг път, който Северна Корея избере, неизбежно ще доведе до все по-голяма изолация и натиск", каза Помпейо, цитиран от ТАСС.

"Налагането на санкции от Съвета за сигурност трябва да продължи енергично и без несполуки до постигането на пълна, окончателна и подлежаща на проверка денуклеаризация", каза държавният секретар на САЩ. Той призова "членовете на Съвета трябва да дадат пример как се полагат тези усилия".

Помпейо изтъкна, че светът е "в зората на нов ден" в отношенията си със Северна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Дипломатическият пробив с КНДР, постигнат от президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, доведе до етап, когато на ядрената заплаха от тази страна може скоро да бъде сложен край, отбеляза той.

Помпейо обяви, че Съединените щати разполагат с доказателства, че санкциите, ограничаващи вноса на петрол и въглища в Северна Корея, се нарушават, и настоя членовете на Съвета за сигурност да гарантират спазването им. Държави членки на Съвета за сигурност продължават да приемат нови севернокорейски работници, въпреки резолюциите на ООН, обърна внимание той, цитиран от Франс прес.

Прехвърлянето на петролни продукти на кораби на КНДР в открито море, в нарушение на санкциите на ООН, продължава, обяви още Помпейо, цитиран от ТАСС.

Държавният секретар на САЩ съобщи, че вчера се е срещнал в кулоарите на Общото събрание на ООН с външния министър на КНДР И Йон-хо. Двамата са обсъдили изпълнението на ангажиментите, поети в съвместната декларация, приета на срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур през юни, както и подготовката на новата американско-севернокорейска среща на върха, предаде ТАСС.

Тръмп и Ким имат общо лично разбиране какво е необходимо да се предприеме за промяна на отношенията между САЩ и КНДР, каза Помпейо. Според него американското и севернокорейското ръководство са изминали дълъг път в дипломатическия процес за денуклеаризация и се надяват на успех.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на заседанието, че международните санкции, наложени на Пхенян, за да го накарат да се откаже от програмите си за ядрено оръжие и за балистични ракети, не трябва да се превръщат в "колективно наказание", предаде Франс прес.

Русия възнамерява да подготви проекторезолюция на Съвета за сигурност в подкрепа на подобряването на ситуацията на Корейския полуостров, съобщи Лавров.

Той отбеляза, цитиран от ТАСС, че сега е моментът да се изпрати ясен сигнал в подкрепа на позитивната динамика на развитие на ситуацията около Корейския полуостров. Москва предлага още да се помисли за създаване на система от международни гаранции за сигурност в подкрепа на денуклеаризацията на полуострова.

Китайският външен министър Ван И посочи на заседанието, че прилагането на санкциите срещу КНДР трябва да продължи, но не бива "да бъде самоцел". В отговор на критиките на САЩ, че санкциите се нарушават, Ван каза, че "прилагането на санкциите и насърчаването на политическо решение са еднакво важни и трябва да вървят успоредно, а не частично или избирателно". Пекин смята, че Съветът за сигурност трябва да разгледа възможността за смекчаване на санкциите в светлината на позитивната динамика на Корейския полуостров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия