Съветът за сигурност на ООН се събира в понеделник заради Нагорни Карабах

Снимка: Архив

По искане на Русия, САЩ и Франция на 19 октомври ще се проведат закрити консултации в Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Нагорни Карабах, съобщи Интерфакс.

По-рано Съветът за сигурност проведе такива консултации във връзка с ескалацията на конфликта в спорната територия. В резултат на срещата на 29 септември членовете на Съвета за сигурност призоваха Азербайджан и Армения да прекратят незабавно бойните действия и да възобновят преговорите. В резултат на продължителни преговори в Москва страните в конфликта се договориха за прекратяване на огъня от 10 октомври, но още същия ден Баку и Ереван си отправиха взаимни обвинения за нарушаване на примирието.

През изминалата нощ Баку обвини Ереван за нанесени ракетни удари срещу градовете Гянджа и Мингечевир, в резултат на които са загинали повече от 10 човека, а над 40 са ранени.

От своя страна, Министерството на външните работи на Армения заяви, че азербайджански дронове са нанесли удари по военни обекти в южната част на страната, вследствие на което е разрушена цивилна инфраструктура, но жертви и пострадали няма.

От Министерството на отбраната на Азербайджан отричат за такава атака.

Коментари

Задължително поле