Съветът на доктор Емилова: Плодовете дават свобода на ставите

Осигуряват шанс да се избегнат тежки увреждания

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
Eдва ли има човек, който някога да не е преживявал оплаквания от ставите. Понякога болките са леки и преминават бързо, но друг път упорито се задържат за дълго и налагат специални диагностични и лечебни мерки.

Ставите са органи, осигуряващи безпроблемното движение на тялото. Предназначението им е да поддържат минимално триене между контактуващите помежду си кости на скелета. Щом са здрави, ставите работят като едни добре смазани лагери, но това състояние лесно може да се наруши.

Различните видове травми, интоксикации, инфекции и други възпаления най-често правят ставите ни болезнени, подути и зачервени. Когато тези симптоми са силно изразени, стават особено неприятни, защото нарушават нормалното движение и могат да доведат дори до трайно приковаване към леглото.

Лечението при тези проблеми често е симптоматично. Предписват се обезболяващи и противовъзпалителни средства, а като крайно средство и кортикострероиди. Те временно облекчават състоянието, но нерядко с цената на множество странични действия, някои от които могат да бъдат доста тежки и далеч по-опасни от основния проблем- например хроничен гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, перфорация или кръвоизлив от стомаха.

Всяко едно ставно заболяване е специфично, но могат да се изведат някои общи правила в протичането на тези състояния. Възпалението често е водещ механизъм в увреждането на ставните структури. Трудно е винаги да се определи причината и тя често остава неизяснена, а лечението започва донякъде “на сляпо”. Макар че в началото подобни възпаления са обратими и се поддават на лечение, ако нещата не са под постоянен контрол, настъпват изменения, трайно нарушаващи функцията на тези деликатни органи.

Добрата новина тук е, че можем лесно да повлияем върху патологичните ставни процеси, като променим начина си на хранене. Правилно проведен плодово-чаен диетичен режим оказва мощно детоксикиращо и противовъзпалително действие върху целия организъм и структурите на опорно-двигателния апарат като цяло. Напрежението на имунната система се овладява, оплакванията осезаемо намаляват - болката изчезва, отоците спадат, зачервяванията избледняват, а подвижността се възстановява.

От голямо значение е и диетата след провеждане на такъв разтоварващ курс. Важно е изключването за дълго време от менюто на определени храни, влошаващи протичането на костно-ставните заболявания. Много от тях са от животински произход, има и растителни, като например глутеновите продукти. Най-добре е хранителният режим да се състави от специалист с опит в природосъобразната медицина и да бъде спазван продължително време, след което да се направи нова оценка на състоянието.

Друга голяма група ставни проблеми са дегенеративните заболявания. /Тук попадат промените в коленните стави- гонартроза, в тазобедрените- коксартроза, в прешлените на гръбначния стълб- спондилоартроза и др./ Те се развиват бавно и неусетно с времето и нерядко водят до обездвижване и инвалидизация. Със застаряването на човешката популация, честотата им в последните десетилетия се увеличава и независимо от успехите на съвременното хирургично лечение, остават сериозен терапевтичен проблем.

Тук също на първо място е профилактиката, която включва комплекс от фактори. Редовната двигателна активност, борбата с вредните навици, елиминирането на професионалните неблагоприятни фактори, и не на последно място природосъобразното хранене и начин на живот са само част от мерките, които ако пациентът вземе навреме, може никога да не стигне до лекарствата или операционната маса. И затова трябва да бъде помислено още в млада възраст - години и десетилетия преди момента на очакваната поява на дегенеративната симптоматика.

За всички тези състояния нашият медицински център има решение. Дългогодишният ни опит с хиляди пациенти от цял свят показва, че след няколко дълги курса на плодолечение и при най-тежко засегнатите пациенти настъпва подобрение. Грижата е поверена на висококвалифицирани специалисти с модерна диагностична база. Пациентите получават подробни препоръки за двигателния режим и здравословното хранене, което да спазват, след като си тръгнат от центъра. Така могат да се избегнат всички рискове, свързани със скъпото и понякога недостатъчно ефективно конвенционално лечение.

И при двете групи заболявания на ставите е важно да се изключат напълно млякото и млечните продукти. Винаги препоръчвам това да стане за период, не по-малък от 6 месеца. Присъствието им в менюто, както и на всякакви други животински продукти след това, не бива да е повече от веднъж седмично.

 Успехите на съвременната медицина са безспорен триумф на човешкия прогрес, но далеч по-добре е да се осъществява превенция на здравето. Тя е съвсем достъпна за приложение- включва правилен подбор на храната и редовно движение. Така не само ставите, но и цялото ни тяло ще са в хармония с природата и без риск от болести.

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Пълнени камби с тофу /1 порция/

Продукти:
2-3 камби, 1 пакетче тофу /200-250 г./, 1/2 домат /обелен и почистен от семките/, 2 суп. лъж. овесени ядки, 2-3 стръка копър, 1/2 скилидка чесън, 1 стрък зелен лук, по 1 щипка морска или хималайска сол и риган

Приготовление: 
Почистваме камбите от семенната част. В подходяща купа намачкваме с вилица тофуто заедно със ситно нарязания копър, чесъна, зеления лук и подправките. Добавяме нарязания на дребни кубчета домат и овесените ядки и разбъркваме. Печем 25-30 мин. на 180 градуса.

По желание може да прибавим майонеза. Приготвяме я от блендирани заедно 50 мл соево мляко, 100 мл зехтин, сока от 1/2 лимон и 1 щипка морска или хималайска сол. /На вкус може да се добавят горчица и ситно накълцан чесън./

Съавтор на статията на д-р Емилова е д-р Красимир Милев 

Той е първият лекар, започнал работа с нея преди 22 години. Като главен лекар на медицинския център, прилага натуралните форми на лечение на десетки хиляди свои пациенти, помагайки им да достигнат естественото равновесие на организма, наречено здраве. През 2014 г. д-р Милев получава докторска степен от Борда по алтернативна медицина в Калкута и става член на Международната организация на холистичните терапевти.

Коментари

Задължително поле