Съдбата на вечния втори

Снимка: Денислав Стойчев
Цветан Цветанов напуска НДК самотен, след като беше изключен от всички постове в ГЕРБ.

В заключение: новият играч на политическата сцена официално се заяви.

Цветан Цветанов стартира своя проект - „Републиканци за България“. В интервю пред бТВ той посочи и хоризонта - избори. Неговата таргет група са гласовете на ГЕРБ, а той подсказа, че се стреми да привлече структурите, които с двете си ръце е създавал през годините.

Важно е да се обърне внимание на всяко изречение в интервюто, защото това не беше просто разговор, а гоблен от послания.

Цветанов разкри, че ще учреди политическа партия на 27 септември и е решен да участва на следващите избори. Показа символите и цветовете на партията. Каза също, че „подкрепя исканията за оставка на правителството“, съответно и на Борисов. Естествен съюзник на „Републиканци за България“ са „Демократична България“. Важно е и посланието: „Болно ми е, когато всички членове на ГЕРБ се поставят под един знаменател, а сред тях има много качествени хора.“

Ако мога отсега да предположа, работи се следващото правителство да бъде в коалиция Р(за)Б, „Демократична България“ и ГЕРБ (без ББ).

Ако тръгнем отзад напред, планът изглежда е следният - на 27 септември имаме нова партия, което не изглежда случайно. Ако има ескалиране на политическата криза, твърде е възможно през септември правителството да хвърли кърпата и да се тръгне към предсрочни избори. Хвърлянето на кърпата в бокса предотвратява нокаут.

Коалиция Р(за)Б, „Демократична България“ и ГЕРБ (без ББ) е единствената, която може да се нарече категорично проатлантическа. Дори ако се загледате в символите на още нероденото бебе Р(за)Б ще откриете всички атлантически символи - щипка НАТО, републиканска мая, демократическо брашно.
Цветанов говореше гладко, някак много обучено. Дори костюмът му беше изящно недразнещ. Какъв е проблемът? Съдбата на вечния втори.

Факт е, че партия ГЕРБ беше изградена и ръководена с изключителната енергия на Цветанов, но все пак той беше турбо-агрегат в джипката на Борисов, а избирателите, включително и мъртвите души, гласуваха заради шофьора на машината.

Р(за)Б има огромен потенциал да бъде играч в нов парламент, защото прекалено много хора са длъжници Цветанов и тайните, за които всички шепнат, че притежава. Истински го подкрепят и американците. Това обаче е първи домакински мач, защото следват и други сблъсъци, а историята ни доказва, че вечните втори никога не стават първи.

Христо Бисеров беше вторият в ОДС - човекът със структурите, с тайните, с възможностите, с организационния опит. Иван Костов го махна от СДС и ОДС и той направи ЕКИП, който се провали. В него обаче нямаше нищо републиканско, нито американско. Касим Дал беше вторият и верен на Ахмед Доган човек. Доган го махна, Дал направи партия и нищо не произлезе. Лютви Местан беше новият втори в ДПС и се кълнеше във възможностите на Лидера. Доган го махна и Местан имаше огромен потенциал да отхапе от ДПС, но не стана. След като Ердоган прокуди вечния втори - Ахмед Давутоглу, Русия и Турция се разбраха за зоните на влияние и всичко за Местан приключи.

Нашата история е пълна с примери за провалите на разбунтувалите се, наранените „десни ръце“ на лидерите. Кой знае, може Цветанов да е първият „вечен втори“, който да стане първи. Кой знае.

Кой знае и какво мислят опонентите на този проект „Всякакви за България“. Какво ще се случи, ако Слави Трифонов премине от студен резерв към активна политика и направи 28 предизборни концерта?

В политиката освен пари, външна и вътрешна подкрепа, структури, обещания, задължения и компромати, трябва и чар. Ако вторите го притежаваха, щяха да първи.

Коментари

Задължително поле