Съдебен триъгълник Борисов - Йончева - Нинова

Съдебен иск за 20 000 лева внесе срещу Бойко Борисов журналистката и кандидат за депутат от БСП Елена Йончева. Малко по-рано от ГЕРБ съобщиха, че лидерът им подготвя дело срещу председателя на социалистите Корнелия Нинова. Причината - нарекла го „крадец“ в телевизионния ефир. Всъщност Нинова разказа за митинг в Хасково, където извикала Елена Йончева на трибуната и я представила с думите: „Ето я, лицето на смелостта и на демокрацията, която се осмели да каже на Бойко Борисов: Ти си крадец.“

Съдебният триъгълник започна с официалното съобщение, че Йончева внася официално иска си заради изказването на Борисов преди 2 седмици. Тогава бившият премиер обяви, че при идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. кабинетът „Борисов 1“ „бил принуден да плати милиони на БНТ заради репортажите на Йончева“.

Малко след 16 ч исковата молба на журналистката бе внесена в Софийския районен съд от адвоката й Георги Атанасов .

„Заведох дело срещу Бойко Методиев Борисов за клевета, за уронване честа на журналиста, за уронване престижа на журналистическата професия“, заяви Елена Йончева пред „Труд“.

Според нея това е „битка срещу всеки, който си позволява безнаказано да лъже, клевети и заплашва“.

„Смятам, че в политиката трябва да има повече почтеност и политиците трябва да носят отговорност за своите дела и думи. Това, което мога още да добавя, е, че ако един политик заплашва български гражданин само защото този гражданин се е осмелил да каже нещо критично, в случая за Борисов и за ГЕРБ, то тогава може да очакваме да оклевети всеки един от нас. Аз все пак имам трибуна, от която мога да се защитя. Ще настояваме за обезщетение, като всеки лев от него ще бъде дарен за кампанията „Повече българчета за България“. Бих искала обезщетението да е по-голямо, но така решиха адвокатите. Съдът ще каже“, заяви още Йончева пред вестника.

Малко по-рано от ГЕРБ вече бяха оповестили, че лидерът им ще съди Корнелия Нинова, защото му нанесла обида в национален ефир.

„Изявлението на Нинова накърнява честта и достойнството на Борисов и нарушава закона. В момента адвокатите му вече работят по изготвянето на съдебния иск и той ще бъде внесен в съда до края на днешния ден (вчера - б.а.). Присъдените средства по иска Борисов ще дари за благотворителност“, написаха от пресцентъра на ГЕРБ.

 

Коментари

Задължително поле