Съдия Галина Захарова: Противоречивата съдебна практика е сериозен проблем

Аз съм професионален кандидат. ВКС е призован да отстоява на най-високо ниво ценностите на правовата държава. Това каза по време на представянето на своята концепция за работата на Върховния касационен съд /ВКС/ по време на процедурата за избор на председател на съда съдия Галина Захарова. Тя е и единствен кандидат.

"Противоречивата съдебна практика е сериозен проблем и на базата на независимостта на съдебната власт, така се създава впечатлението, че законът се прилага по един начин спрямо едни и по друг спрямо други", допълни още Захарова.

Кандидатът за председател на ВКС отбеляза също, че тя и колегите й искат да постигнат: "отстояване на безупречен професионализъм - знаещият и можещият съдия е абсолютния гарант за правата на човека".

Галина Захарова изрази тревога, пред Пленума на ВСС, от обстоятелството, че "непрекъснато, ние, като българска държава получаваме упреци за неправилно прилагане на законодателството и осъществяване на правораздаването". По думите й, за да се анализират пропуските и забележките отправени с решенията на ЕСПЧ и Съдът на ЕС е необходимо време и човешки ресурс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право