Съдът върна Лазар Влайков като общински съветник в местния парламент на Септември

Административният съд в Пазарджик отмени решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Септември, с което предсрочно бе прекратен мандата на бившия председател на местния парламент Лазар Влайков като общински съветник.

Влайков е обвинен от прокуратурата, че не е осъществил необходимия контрол над личното си оръжие, с което на 31 август във Виноградец 6-годишно момченце застреля ресторантьора Наско Тонкев.

Заради разигралата се трагедия Лазар Влайков подаде оставка като председател на ОбС-Септември, но остана като съветник в градския парламента. Неговият наследник на поста Кирил Тодорин обаче сезира ОИК, че Влайков не е присъствал на три поредни заседания на ОбС и поиска правомощията му като общински съветник да бъдат прекратени предсрочно.

Влайков обжалва пред съда решението на избирателната комисия с мотив, че е бил под "домашен арест" на две от сесиите на съвета, а на последната е бил призован от съда на дело, на което се е разглеждало искане за промяна на мярката му за неотклонение.

Именно с този мотив Административният съд в Пазарджик отмени решението на ОИК и Лазар Влайков за момента остава общински съветник. Решението на пазарджишките магистрати може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Коментари

Задължително поле