Съдът оправда бившия външен министър Даниел Митов

Даниел Митов

Заместникът му Христо Ангеличин беше осъден на 4 г. лишаване от свобода и 4000 лв. глоба

Съдът оправда бившия външен министър Даниел Митов по обвинението за злоупотреба с доверие.

Според първоначалното обвинение на прокуратурата Митов като министър и неговият заместник Христо Ангеличин са ощетили външното министерство след неправомерно платени пари на фирма за организиране на служебни пътувания – за осигуряване на самолетни билети, хотели и застраховки.

Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин беше осъден от Специализирания наказателен съд на 4 г. лишаване от свобода по делото за разходите на МВнР за командировки. Определена му бе и глоба от 4000 лв.

Според магистратите обаче Ангеличин е ощетил Външно с близо половин милион лева при неправомерно подписване на договор с фирма, която да осигури самолетни билети, хотелско настаняване и застраховки.

Тезата и на него, и на Митов беше, че не е извършено нищо незаконно и в случая се е наложило МВнР да работи само временно с туроператор, който обслужва друго ведомство.

Присъдата може да бъде обжалвана.

На 5 октомври 2018 г. съдът прие за доказано повдигнатото му обвинение в безстопанственост и му наложи наказание 2 години „Лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено с 4 години изпитателен срок. Делото бе за неизгоден договор за доставка на телефонни централи. Кумулативно съдът наложи и наказание „глоба“ в максималния за това деяние размер на 5 000 лв.

Коментари

Задължително поле