Съдът остави в ареста обвинения в убийството на 45-годишен мъж в Кюстендил

Постоянна мярка „Задържане под стража” постанови Кюстендилския окръжен съд за 47- годишния Георги Стоичков, който бе привлечен като обвиняем в убийството на 45- годишният Христо Смиленски, предаде "Дарик".

Инцидентът между двамата възникна събота срещу неделя през нощта пред блок 159 в кв. Герена в Кюстендил. При инцидентът Стоичков е наръгал с нож убитият Смиленски, който по време на боя е възпроизвел изстрели и газов пистолет.

В съда обвиняемият Георги Стоичков заяви пред съдия Йоланда Цекова цитирам- „Дълбоко съжалявам за нещата и се срамувам. Бях унизен и предизвикан. Искам да определите по-лека мярка заради дъщеря ми”.

Мотивите на съдия Йоланда Цекова да остави обвиняемият в ареста са два: От събраните доказателства до момента може да се направи предположение за съпричаност на обвиняемия към това тежко престъпление, за което присъдата е от 10 до 20 години. Освен тежестта на престъплението и механизма за извършването му , кара съда да предполага възможността и за извършване на друго престъпление от обвиняемия.

Адвокат Емил Велинов пледира за постановяване за по лека мярка.

„Продължавам да твърдя, че няма доказателства или данни за извършено престъпление по член 115 тоест умишлено убийство, а се касае за неизбежна отбрана. Аз за това и исках защитния ми да не бъде задържан. Това е и единственото ми основание”, заяви Емил Велинов. Той обяви, че ще обжалва мярката.

След възникналият инцидент освен обвиняемият бяха задържани и 19- годишният му син и 38- годишната му жена, които впоследствие бяха освободени.

Коментари

Задължително поле